Pogledajte Murphyevu poruku političarima iz RS-a koje “brinu” odluke institucija BiH…

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy komentirao je na pres konferenciji odluke da se zabrani ulazak u BiH pojedinim državljanima Srbije, što je izazvalo brojne reakcije zvaničnika iz manjeg bh. entiteta.

U pitanju je, naime, nedavna zabrana ulaska u BiH advokatu Goranu Petrovijeviću, inače članu odbrane osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kao i zabrana ulaska beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom Milošu Koviću, kao i nekim drugima koji predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Komentirajući ovaj slučaj Murphy je rekao da ne može govoriti o odlukama koje su donošene u institucijama BiH.

“Mogu vam doduše reći na osnovu američkog iskustva. Imamo slične liste ljudi, potencijalnih terorista, onih kojima naprimjer zbog korupcije ne damo vize itd.

Te liste nisu javne. Ti razgovori o tome kako se one formiraju se ne daju u javnost, to je pametna praksa i tako se to radi”, kazao je Murphy.

Na kraju je poslao poruku onima koji su navodno zabrinuti zbog ovakvih odluka institucija BiH.

“Ono što je važno je, ukoliko ste zabrinuti o funkcionalnosti i efikasnosti državnih institucija, što neko ima pravo da bude, to je razumno, želite da se vaš novac od poreza efikasno troši.

Želite da se borite protiv zloupotrebe, onda morate sudjelovati časno i pošteno u radu tih institucija i tako se mogu rješavati ti problemi i mislim da je to jako važno”, dodao je Murphy.

Podsjećamo, Murphy je održao pres konferenciju u Ambasadi SAD-a u Sarajevu na kojoj je govorio o programskim ciljevima na koje će se fokusirati tokom svog boravka u našoj zemlji.

Pres konferenciju je započeo rečenicom da je sretan što se vratio nazad u BiH.

“Vraćam se u BiH u vremenu koje je najteže u modernoj historiji ove zemlje. BiH zahtjeva funkcionalne institucije, ali i funkcionaln eentitete. Sada BiH nema nijedno. Proritet mi je podrška dejtonskom sporazumu i, što je najvažnije, suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, kazao je Murphy.

Dodao je da će njegov posao u našoj zemlji sigurno biti težak iz niza razloga.

“BiH je komplikovano okruženje i moj posao ovdje neće biti lak. BiH ne može dozvoliti da savršeno rješenje bude prepreka dobrom rješenju. Ljudi ove zemlje znaju i previše dobro patnje izazvane ratom. I dalje postoje važni podsjetnici za budućnost, a budućnost BiH je u euroatlanskim integracijama”, dodao je Murphy.

Za kraj, rekao je kojih će pet pitanja u narednih tri godine biti fokus njegovog rada u Bosni i Hercegovini.

“Posvetit ću vrijeme radu na pomirenju među narodima BiH. Podržavat ću vladavinu prava koja i reforme antikorupcijskih aktivnosti. Podržavat ću reforme u ekonomiji kojom će se prosperirati svi bh. građani. Radit ću na protumjerama Rusiji i Kini koje prijete našim zajedničkim interesima i budućnosti BiH. Podržavat ću euroatlanske aspiracije BiH”, zaključio je američki ambasador.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.