Pogledajte najljepše plaže u Albaniji: Neistraženi turistički dragulj…

Kolumna Posljednje Vijesti

Posljednjih godina Albanija je postala veoma privlačna priobalna destinacija za građane Bosne i Hercegovine, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce, naročito s Balkana.

Mnoštovo je mjesta koja možete posjetiti, a u nastavku vam donosimo nekoliko bisera albanske obale. Ukoliko ne znate gdje biste ljetovali, evo nekoliko lokacija koje će ispuniti vaša očekivanja.

Ksamil

Na jugu Albanije nalazi se selo Ksamil koje je dio nacionalnog parka Butrint. Selo je sagrađeno 1966. godine tokom komunističkog doba.

Ksamil je jedno od najposjećenijih primorskih odmarališta kako među domaćim tako i među stranim turistima. Ako tražite pješčane plaže, kristalno čisto more, netaknutu prirodu i prekrasan krajolik, onda je plaža Ksamil za vas. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Guardianovih 20 najpovoljnih destinacija za 2013. godinu.

Glavne atrakcije su obližnja ostrva. Kopnena plaža je mala, ali čista. Za vrijeme komunizma ovo je područje postalo poznato po proizvodnji maslinovog ulja, limuna i mandarina.

Lukove

Na jugu Albanije se nalazi još jedno očaravajuće primorsko mjesto Lukove je mjesto poznato kao i plaža Shopella. U mjestu živi svega 2.916 ljudi, ali je tu jedna od najpoznatijih plaža na albanskoj rivijeri.

Iako je obično mirno mjesto, tokom ljetnih mjeseci uglavnom preovladava gužva. Lukove je poznato među domaćim turistima, ali ga posjećuju i stranci. Na plaži možete unajmiti brod ili kajak, a tu je i restoran u slučaju da ogladnite.

Borsh

Borsh je primorsko mjesto na albanskoj rivijeri, nalazi se u regiji Vlore. Malo priobalno mjesto skriva najveću plažu u Albaniji, koja je duga sedam kilometara. Ovo mjesto je idealno za ljubitelje dugih šetinji, a okružuju ga maslinici i vrhovi planina.

Čisto tirkizno plavo more idealno je za kupanje, a i ovo mjesto bit će interesantno za one koji žele uživati u miru i tišini. Uprkos ljepoti, ovo mjesto jedno je od najmanje posjećenih u Albaniji.

Dhermi

Dhermi leži 42 kilometra južno od grada Vlore i otprilike na istoj udaljenosti od grada na jugu Sarande. Mjesto je izgrađeno na padini Ceraunian planina na približno 200 metara nadmorske visine, a obuhvata tri naselja: Gjilek, Kondraq i sam Dhermi.

Dhermi je jedna od najpoznatijih i najdužih albanskih plaža. Budući da je riječ o dugoj plaži, možete birati želite li biti u prepunim dijelovima ili uživati u tišini.

Ukoliko ste ljubitelj mirnijih odmora te se želite opustiti u tišini i to možete pronaći na obalama Dhermija. Središnji dio obale Dhermija uglavnom je prepun ljudi, a po noći se barovi na plaži pretvaraju u centar noćnog života.

Gjipe

Kanjon Gjipe je zaljev i vapnenački kanjon smješten između Dhermija i Vuna, koji je urezao Jonsko more u okrugu Vlorë. Uski moreuz stvoren je djelovanjem potoka koji teče kroz njegov uski prevoj. Duž kanjona postoje brojne kamene formacije, uključujući niz pećina.

Gjipe je smješten u prijelaznom pojasu Jadranskog i Jonskog mora, krajolik je jedna od najposjećenijih atrakcija duž albanske rivijere. Bez obzira na to, kanjon je dalje prepoznat kao važno prirodno područje, jer je dom brojnim endemskim vrstama.

Sve je teže i teže pronaći netaknutu plažu na Sredozemnom i Jadranskom moru, ali Gjipe je jedan od tih dragulja. Budući da je skrivena podno kanjona, plaža je dostupna samo pješice tako da ćete morati malo pješačiti, ali vjerujte da se isplati. Savršena je za ljubitelje prirode i pružit će vam jedan od najboljih pogleda na albansku obalu. Plaža je od sitnog šljunka, more je kristalno čisto, a na plaži možete unajmiti kajak ili čak kampirati, piše Klix.ba.

Leave your vote