Pogledajte novu zgradu Islamske zajednice u BiH vrijednu 15 miliona KM koja je danas otvorena

Danas je u sarajevskom naselju Kovači nakon 13 godina završena izgradnja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Projekat je, prema podacima Islamske zajednice, koštao oko 15 miliona KM.

Brojne zvanice iz vjerskog, političkog i društvenog života danas su prisustvovale svečanoj ceremoniji otvorenja zgrade Rijaseta IZ čija je izgradnja počela davne 2009. godine, ali su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi su osam godina bili stopirani.

Naime, potencijalno najveći donator bio je predsjednik Libije Muammar Gaddafi koji je trebao osigurati blizu pet miliona eura.

Čak je 2010. godine jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice nosi ime “Vakuf Moamer Gadafi”, ali nakon njegovog ubistva svi radovi su obustavljeni, a novac nikada nije uplaćen.

Godinama je ovaj objekat predstavljao ruglo u starogradskom naselju Kovači, a mještani su prostor koristili kao parking dok su betonske zidine bile išarane raznim natpisima.

Prije četiri godine Rijaset je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića donio odluku o nastavku realizacije projekta izgradnje upravne zgrade nakon što je Generalna direkcija Vakufa Republike Turske osigurala oko 10 miliona KM za nastavak i završetak radova čime je postala najveći donator.

Sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe će nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom.

Objekat se prostire na 5.000 metara kvadratnih, a sadrži garaže, amfiteatar, kancelarijske prostore, prostorije za prijeme, sale za sastanke, terase, dvorište, kabinet reis-l-uleme…

Autor projekta je akademik Zlatko Ugljen sa saradnicima.

Najveći vakif (donator) je Republika Turska, a u finasiranju izgradnje su učestvovali i domaći privrednici među kojima su Nihad Imamović, Edin Arslanagić, Nedim Čaušević, Muhamed Granov, Nijaz Orman, Fahrudin Radončić, Redžo Bekto, Selver Oruč i drugi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.