Pogledajte scenu iz debate i kako Bakir Izetbegović priča engleski jezik; Bećirović: “Nije ovo kviskoteka!”

U programu Federalne televizije održana je debata kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Mirsad Hadžikadić i Bakir Izetbegović.

Na početku su kandidati predstavili plan i program ukoliko pobijede na izborima i osiguraju fotelju u Predsjedništvu BiH.

Denis Bećirović je kazao da je napravio plan i program reformi, Mirsad Hadžikadić je govorio o propaloj debati na N1 i tome kako ga je Bećirović ponizio odlaskom iz studija, a Bakir Izetbegović se pohvalio kako su on i SDA napravili 102.000 radnih mjesta.

Kada je riječ o vanjskoj politici, kandidati su govorili o svojim idejama.

“To pitanje trebate postaviti predstavnicima vlasti, što se mene tiče, imam poseban program u gledi vanjske politike. Moramo voditi odgovornu vanjsku politiku. Moramo usvojiti dokument koji će odrediti kriterije za imenovanje ambasadora”, kazao je Bećirović.

Bakir Izetbegović je kazao da vanjska politika nije zakazala.

“Ne možete porediti Dodika koji ruši državu s druga dva člana. Ako se njegov nasljednik nastavi ponašati isto, mi teško da ćemo išta uraditi. Bisera Turković je bila ambasador 30 godina, u telefonu ima brojeve bitnih ljudi. Mislite li da su se razne rezolucije i zakoni u Američkom kongresu desile slučajno bez lobiranja”, kazao je Izetbegović.

Mirsad Hadžikadić je na ovo pitanje kazao da BiH nema jednu vanjsku politiku nego tri.

“Imamo ambasadore koji ne znaju jezik država u kojima su, nisu imali razgovore s ljudima koje zastupaju. Vanjska politika nije na nivou na kojem bi trebao biti”, smatra Hadžikadić.

Voditelj je u jednom trenutku tražio od kandidata da se obrate na engleskom jeziku.

“Ajde malo da se uozbiljimo, nije ovo kviskoteka”, rekao je Bećirović.

Bakir Izetbegović je odgovorio na pitanje na engleskom jeziku, a Bećirović je i nakon drugog puta odbio govoriti na engleskom jeziku iako je problematizirao to što državnici ne govore ovaj svjetski jezik.

Hadžikadić nije govorio na engleskom jer je voditelj ustvrdio da ga sigurno itekako poznaje s obzirom da je živio u Americi.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.