in , , , ,

Pogledajte snimak: Brod koji je blokirao Suecki kanal napokon pomaknut i plovi!

Ogromni brod koji je gotovo sedam dana blokirao Suecki kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro

Ogromni brod koji je gotovo sedam dana blokirao Suecki kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro.

Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

Masivni brod koji prenosi kontejnere i koji je skoro nedjelju dana blokirao prolaz kroz egipatski Suecki kanal djelimično je vraćen u plovno stanje, saopštila je uprava Sueckog kanala (SCA), budeći tako nadu da će prometni plovni put uskoro biti ponovo otvoren.

SCA je rekao da je Ever Given ispravljen u kanalu i da će se dalje vučne operacije nastaviti kada plima naraste u ponedjeljak. Pomorski saobraćaj kroz kanal nastaviće se kada se brod usmjeri na područje Velikih jezera, širi dio kanala, dodaje se.

Kompanija za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod Ever Given, dio Ever Green flote, oslobođen, javlja BBC.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod “na putu”. Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Ever Given je dugačak 400 metara, a dijagonalno je blokirao Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su učestovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pjesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.

Jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tokom noći.

U međuvremenu, pred Sueckim kanalom se stvorio ogroman čep. Stotine brodova čekalo je prolaz.

Fantastični Nedim Sladić prognozira: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu?

Jasmila Žbanić: “Bez obzira koliko ljudi znaju ili ne znaju u Evropi o Srebrenici, ne znaju stvarno šta se desilo!”