Pogledajte snimak iz zraka: Nova dionica autoputa kod Doboja dobila mostove, petlje i naplatne kućice

Izgradnja autoputa kroz bh. entitet RS odvija se planiranom dinamikom, a posebno su intenzivirani radovi kod Doboja gdje će se spojiti ceste Federacije BiH i RS.

Građani Bosne i Hercegovine koji putuju na sjever naše države trenutno se uključuju na autoput Doboj – Banja Luka u mjestu Kladari, a na putu do tog uključenja već neko vrijeme s desne strane se odvijaju radovi na izgradnji dionice Koridora 5C koji će povezivati već izgrađenu dionicu Banja Luka – Gradiška sa dionicom koja ide iz Federacije BiH prema Doboju.

Na videosnimku koji je nastao prije nekoliko dana vide se radovi na izgradnji uključno/isključne petlje, naplatnih kućica, mostova preko rijeke Bosne, nasipa kao i teren na kojem će biti izgrađeni novi kilometri kroz Republiku Srpsku.

Radovi prikazani na videozapisu počeli su krajem novembra prošle godine kada je ozvaničena izgradnja druge dionice, a iz Autoputeva RS-a su ranije kazali da je druga dionica autoputa na Koridoru 5C na pravcu od Bosanske Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao “dobojska obilaznica”, dužine šest kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara. Izvođač radova je firma Integral inženjering Laktaši, a radove nadzire IRD inženjering iz Rima.

Projekt je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 eura, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 eura.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.