Pogledajte snimak polaganja zakletve u NSRS

Novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i novoizabrani predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik položili su danas zakletvu.

Činu je odbio prisustvovati dio opozicije u ovom entitetu.

Dio opozicije predvođen poslanikom Nebojšom Vukanovićem i ranije je najavio da će doći do ovakvog poteza.

Podsjetimo, danas je za predsjednika NSRS izabran Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), na što je dio opozicije također imao žestoke primjedbe. Zakletvu su položili i potpredsjednici RS Ćamil Duraković i Davor Pranjić.

Od prisutnih 81 poslanika, glasalo je njih 73. Za je bio 51 poslanik, protiv 22 dok suzdržanih nije bilo – javlja N1.

Tokom diskusije pojedini predstavnici opozicionih stranaka imali su primjedbe na način vođenja sjednice i ukazivali na, kako su kazali, određene propuste, a neki su smatrali da se radi i o povredi Poslovnika.

Poslanik Nebojša Vukanović (Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića) je kazao da je NSRS najvažnija institucija u kojoj se donose sve ključne odluke.

“Na žalost, mi smo danas došli ovdje samo da potvrdimo ono što ste vi već dogovorili na nekom komitetu i sastanku takozvane vladajuće koalicije. Vi ste rekli ‘ti ćeš dobiti taj resor, ti ćeš to’. Vi ste raspodijelili plijen, a mi ovdje teba da dođemo kao neki protočni bojler – kazao je Vukanović.

Istaknuo je da se “ponižavanjem NSRS, ponižava cijela Republika Srpska”.

Poslanik Dragan Galić (NPS-PUS-Prva SDS) je pozvao kolege da radi digniteta NSRS završe izbor predsjedavajućeg.

“Nikada cvijeće i trava nisu rasli poslije grmljavine, nego samo poslije tihe, rodne kiše, polako. Molim vas sve zajedno ovdje da ovu priču, zbog nas svih i zbog javnosti, privedemo kraju – pozvao je Galić kolege poslanike.

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) su tokom diskusije kazali da neće podržati izbor Nenada Stevandića za predsjednika NSRS.

Poslanik Igor Crnadak (PDP) je kazao da su neki poslanici kazali “da je ovo trebao biti dan na koji smo ponosni, svečan dan”.

“Kad ovo sve gledate, kako da se tako osjećamo? Smatram da ovo što je danas pred nama, a jedna od tačaka je izbor predsjedika NSRS, nije nimalo svečan, nimalo veseo dan, nego jedan tužan dan. Tužan dan za RS, tužan dan za naše institucije – kazao je Crnadak.

Pogledajte snimak polaganja zakletve.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.