Pogledajte snimak poznatog bh. glumca Admira Glamočaka iz opsade Sarajeva: “Mrzim gorštake koji granatama zasipaju djecu”

Bosanskohercegovački glumac Admir Glamočak je 1992. godine, tokom opsade Sarajeva, snimio video u kojem govori o hororima agresije.

“Ne mogu da živim u ovom zatvoru od grada, u ovom paklu od države, u ovom kupleraju od svijeta.

Mrzim ovaj je*eni svijet u kojem djeca, kad iznenada prhne jato golubova, trgnu se prestravljeno jer misle da je osuo rafal.

Mrzim podrumski mrak u kome naša djeca rastu kao gljive. Mrzim gorštake koji granatama zasipaju djecu dok beru trešnje”, rekao je.

Video je snimljen u okviru najave premijere sarajevske verzije predstave “Kosa” (“Hair”).

Ona je te 1992. izvedena na sceni Kamernog teatra 55. Kompozitor je Galp MacDermont, a za adaptaciju su zaslužni Marko Vešović, Katarina Kaća Dorić i Slavko Pervan.

Na muzičkom aranžmanu radili su Amir Bešo Lazy i Srđan Gino Jevđević.

Glumačku ekipu su, pored Glamočaka, činili: Gordana Boban, Željko Stjepanović i Suada Topalović.

U plesnoj postavi su bili: Jelena Solarić, Emira Šahinpašić, Lejla Nezirović, Mirče Hurdubae, Mensud Vatić i Adnan Džindo.

“Kosa” je dokaz da su građani Sarajeva i tokom najtežih trenutaka u historiji imali potrebu za kulturom. Mnogi od njih tvrde da im je pozorište pomoglo da očuvaju zdrav razum i makar nakratko pobjegnu od surove stvarnosti.

“Red za (besplatne) karte bio je veći nego red za hljeb. Bilo je onih koji su predstavu gledali nekoliko puta, a i onih koji su je znali napamet.

Odigrana je između 30 i 40 puta u periodu od 1992. do 1995. godine. UNPROFOR nam je donirao agregate, nekako je nabavljan i benzin, ljudi su donosili svoje svijeće…”, rekao je muzičar Amir Bešo Lazy ranije u razgovoru za Klix.ba.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.