Pogledajte snimke iz Amerike: Uragan Idalia stigao na Floridu kao oluja kategorije 3

Uragan Idalia stigao je u srijedu na Floridu kao “ekstremno opasna” oluja kategorije 3 nakon što su milioni stanovnika evakuisani ili ostali u domovima i skloništima da čekaju dolazak olujnog udara opasnog po život.

“Nemojte izlagati svoj život riziku radeći nešto glupo u ovom trenutku. Ova stvar je moćna”, rekao je guverner Ron DeSantis tokom jutarnjeg brifinga u Tallahasseeju koji je prekinut na nekoliko sekundi zbog nestanka struje.

Nacionalni centar za uragane (NHC) je rekao da je Idalia stigla na kopno ujutro na Keaton Beach u regiji Big Bend na Floridi, gdje se sjeverna obala Zaljeva uvija u zapadnu stranu poluotoka Floride, grubo omeđena unutrašnjim gradovima Gainesville i Tallahassee.

Idalia je tokom noći postigla “izuzetno opasan intenzitet kategorije 4” na petostepenoj skali vjetra Saffir-Simpson na putu do kopna na Floridi u srijedu ujutro, saopštio je NH u Miamiju.

Ali je lagano je oslabio, vrativši se u kategoriju 3, uz maksimalnu brzinu vjetra od 201 km kilometar na sat. Svaka oluja koja dosegne kategoriju 3 ili više smatra se velikim uraganom.

Većina od 21 miliona stanovnika Floride, i mnogi u susjednim državama Georgia i Južna Karolina, bili su pod upozorenjima na uragan i drugim upozorenjima vezanim za oluju. U sva tri su proglašena vanredna situacija.

“Očekuju neke smrtne slučajeve, tako da ja ne želim da budem jedan od njih”, rekla je Rene Hofman (62) dok se spremala da napusti svoj dom u Steinhatcheeju na Floridi.

Zvaničnici su rekli da bi najopasnija karakteristika oluje bila snažan talas vjetra koji će, kako se očekuje, poplaviti barijerna ostrva i druga nizinska područja duž obale.

U Bijeloj kući u utorak, američki predsjednik Joe Biden rekao je da su on i guverner Floride Ron DeSantis, koji traži republikansku nominaciju kako bi osporio Bidena na predsjedničkim izborima 2024., bili “u stalnom kontaktu” oko priprema za oluju – prenosi Glas Amerike.

Biden je kasnije u srijedu trebao govoriti o vladinim naporima da odgovori na uragan.

Idalia je iz tropske oluje prerasla u uragan rano u utorak, dan nakon što je prošla zapadno od Kube, gdje je oštetila kuće, prekinula struju, poplavila sela i izazvala masovne evakuacije.

To će biti četvrti veliki uragan koji je pogodio Floridu u posljednjih sedam godina.

Mobilizirano je oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde, dok je u pripravnosti bilo 30.000 do 40.000 električara. Država je izdvojila 1,1 milion galona benzina za rješavanje prekida u opskrbi gorivom, rekao je guverner.

Pogledajte snimke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.