Pogledajte šta je Izetbegović izjavio nakon sastanka sa šefom delegacije EU: “Milorad Dodik je obećao da nema govora o secesiji i da će on poštovati Ustav BiH”

Bakir Izetbegović, lider SDA obratio se javnosti nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost politiku Josepom Borrellom.

Kako je istaknuo, od bh. zvaničnika se tražilo niz stvari, između ostalog, da BiH prati stavove EU što se tiče Ukrajine.

“Od Dodika je Borrell u više navrata tražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u NSRS. Dakle, zaustavljanje procesa vraćanja nadležnosti na entitetski nivo. I tu je bio uporan. Dodik je obećao da nema govora o secesiji i da će on poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije. Borrell je precizno kazao da se te stvari zaustave i da se ne ide dalje”, rekao je Izetbegović.

Mišljenja je i da će “ovo kompletno što se počelo raditi u RS se i zaustaviti”. Imao je i poruku za SDP.

“Jedna važna stvar. Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije važno što se iza zatvorenih vrata nešto dogovora. Dakle, ljevičarske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništa u BiH, treba da učestvuju a ne da optužuju”, naveo je.

Kazao je i da je napravljen pomak na ranijem sastanku u Sarajevu, i da je HDZ konačno pristao na to da se govori da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes – prenosi N1.

Borrell je tražio, istaknuo je Izetbegović, da BiH prati stavove EU što se tiče Ukrajine, a, dodaje Izetbegović, Dodik je rekao da će učiniti sve da sačuva mir.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.