Pogoršanje odnosa: Srbijanska ministrica Zorana Mihajlović otkazala zvaničnu posjetu Hrvatskoj

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posjetu Zagrebu zbog stajališta hrvatske vlade o planiranoj privatnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.

Brojni ministri, stranke i institucije u Srbiji oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.

Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, a kao glavna tema razgovora najavljena je regionalna saradnja i povezivanje plinskim interkonekcijama.

Sastanak je, kako navodi Mihajlović, bio organiziran s ciljem da se razgovara kako da “kroz konkretne projekte i saradnju” dvije zemlje povećaju energetsku sigurnost cijele regije i da zajedno idu u susret izazovima 21. stoljeća”, piše Hina.

U redakcije beogradskih medija stižu službena saopćenja ministara, organizacija, stranaka i institucija u kojima se oštro osuđuje stajalište MVEP-a Hrvatske o privatnoj posjeti Vučića Jasenovcu, a odluka hrvatskih vlasti naziva se “antievropskom”, “anticivilizacijskom”, te “najvećom sramotom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”.

Hrvatska vlada komentirala je odluku o nedozvoljavanju dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u privatnu posjetu Jasenovcu i Pakracu.

Kako je rečeno, odluka je donesena principijelno, iz dva razloga.

Prvi je taj što su hrvatske vlasti iz neslužbenih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri moguće posjete, što drže neprihvatljivim i u suprotnosti s diplomatskom praksom.

Potom, posjeta visokog predstavnika strane države Spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

“Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.