Pojačano prisustvo policije širom Sarajeva zbog obilježavanja 30. godišnjice “Dobrovoljačke”

Širom Sarajeva danas je pojačan broj policijskih službenika i patrola na ulicama zbog obilježavanja 30. godišnjice bitke u Dobrovoljačkoj ulici.

Na većim prometnicima, ali i manjim, parkirana su policijska vozila i kombiji, a policijski službenici su raspređeni na svim ključnim dionicama, od Vraca prema starom dijelu Sarajeva.

Podsjetimo, bivši pripadnici “Zelenih beretki” i borci Armije RBiH obilježit će danas 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH.

Nešto kasnije, najavljeno je da že u ovu ulicu doći i delegacije iz Republike Srpske kako bi odali počast pripadnicima JNA koji su stradali taj dan.

Isti dan, oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH).

Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.