Pojavio se zanimljiv podatak: Hrvati su glasali za Bošnjaka u Predsjedništvu BiH

I Hrvati su glasali za Bošnjaka u Predsjedništvu BiH

Denis Bećirović, zajednički kandidat 11 opozicionih stranaka, proglasio je pobjedu i novi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Desilo se prvi put u poslijeratnoj historiji BiH da socijaldemokrata postane član državnog Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

Nakon što je prebrojano 81,77 posto glasova, tačnije 711.945, Bećirović je dobio 264.851 glasova, a njegov glavni protukandidat Bakir Izetbegović (SDA) 179.759. Mirsad Hadžiakadić (Koalicija Država) je osvojio 22.404 glasa.

Bez pretjerivanja može se zaključiti da je zajednički kandidat ujedinjene opozicije “pomeo” lidera SDA u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

SDA je i dalje najjača stranka u entitetu Federacija BiH, ali je Izetbegović, očigledno, izgubio povjerenje građana.

Da li je tome razlog što birači lidera ove stranke drže najodgovornijim za sve loše poteze SDA ili zato što mu je protukandidat čovjek iza kojeg je stalo 11 stranaka?

Vjerovatno i jedno i drugo. Međutim, možda ima i treći razlog za ovakav uspjeh Bećirovića.

Naime, u pojedinim kantonima u kojima su Hrvati većina – Livanjskom i Posavskom, prema do sada prebrojanim glasovima, Denis Bećirović i Željko Komšić ostvarili su višestruko bolji rezultat od kandidatkinje HDZ-a BiH i HNS-a Borjane Krišto.

Na ovaj slučaj upozorio je i Željko Komšić, koji ostaje na poziciji člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Prema njegovim riječima, HDZ i stranke okupljene oko HNS-a na neki način su se osvetile Izetbegoviću tako što je dosta Hrvata glasalo za Bećirovića.

“Tradicionalni glasači HDZ-a BiH nisu glasali za kandidata njihove stranke Borjanu Krišto”, istakao je Komšić dodavši da je “riječ o dirigovanim potezima”, pretpostavlja – “jednoj vrsti HDZ-ove osvete i revanša Izetbegoviću”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.