Pokret Naprijed BiH osnivača Šemsudina Mehmedovića predstavljen u Sarajevu: “Bićemo potpuno drugačiji, idemo hrabro i odlučno”

Pokret Naprijed BiH osnivača Šemsudina Mehmedovića koji je nedavno istupio iz SDA, predstavljen je danas u Sarajevu. Na događaju je bilo i nekoliko poznatih iz svijeta politike, privrede i nauke – Vedad Silajdži, Mijo Ćosić, Muhamed Ibrahimović, Izet Hadžić, Sead Kozlić, Nedžad Koldžo, Lejla Hadžić, Sead Čirkin, Izet spahić, Gordana Čehović, Alma Kamenjaš, Edin Alikadić, Senaid Spahić, Husein Muratović, Edhme Pašić, Edin Smajić, Jasmina Katana, Lana Sarajlić, Draško Aćimović, Adnan Kriještorac… Otkriveni su ciljevi i postulati stranke.

Mehmedović je poručio kako “hrabro i odlučno” idu u realizaciju političkih ciljeva bez učešća u iznošenju “negativnosti o bilo kome”.

“Želimo biti potpuno drugačiji od ostalih na bh. političkoj sceni”, poručio je Mehmedović.

Naveo je kako žele izgraditi novi politički projekat koji će biti drugačiji, a ne “samo borba za ministarske pozicije”.

“Politički odnosi u BiH su jako opterećni i karakterizira ih stalna politička kriza. Političke snage koje zauzmaju pozicije vlasti ničim ne pokazuju da su spremni da se založe za prosperitet države.

U RS preovladavaju politički narativi i praksa podrivanja institucija i ustavno-pravnog poretka BiH. Ataci na institucije BiH kao što su Ustavni sud, UIO, OS nisu ništa drugo do antidržavno djelovanje. Jasna je i politika balansiranja koja neskriveno koketira sa separatističkom politikom u RS a istovremeno ostavlja mogućnost da se izrazi deklarativna podrška državi dok u političkoj praksi priskrbljuje rješenja koja će biti u korist samo jednog kolektiviteta, ovakva je politika HDZ-a.

S treće strane prisutna je politika koja se zdušno na deklarativnoj razini zalaže za državu. Politička praksa ih potpuno demantuje. Oni koji za sebe smatraju da im pripada ekskluzivitet zna patriotizam i državotvornost, ne mogu biti shvaćeni ozbiljno sve dok ih opterećuju nepotizam, kriminal, korupcija i sudske afere.

Nisu dobre ni politike koje imaju servilan odnos naspram ultimativnih političkih zahtijeva iz Banjaluke i Mostara. Snažno prisustvo međunarodne zajednice ima bitan utjecaj na ukupne političke odnose u BiH.

Nepravedan položaj bh. građana u vlastitoj zemji je ključan rezultat djelovanja političkih faktora koji djeluju i za račun BiH. Naprijed je stava da prihvatajući konstruktivnu ulogu međunarodne zajednice unutarnji politički akteri moraju preduzeti odgovornost. Nedvosmisleno države kao principa oko kojeg nema rasprave i odustajanje od destruktivnih i politika utemeljenih na trgovačkom maniru”, naveo je.

Pozvao je sve političke faktore da se izdignu iznad “vlastitog ega i ujedine se u savez koji će moći odgovoriti izazovima koji slijede”. Govoreći o statutu stranke, kazao je kako će biti poligon da svi članovi jasno i glasno kažu svoje mišljenje.

“Minimum ispod kojega nećemo ići jeste da s onima kojima budemo sarađivali da imamo zajednički sadržilac – država BiH”, dodao je – prenosi N1.

Kazao je kako će Pokret Naprijed biti stranka umjerenog centra, liberalno-demokratske političke orijentacije te da će se zalagati za sekularnu demokratsku državu.

“Krenimo naprijed. Osigurajmo vladavinu prava. Ujedinimo društvo. Osigurajmo individualne slobode. Brinimo se o našim roditeljima jer su oni naš zalog za pogled naprijed. Budimo socijalno osjetljivi jer je to garancija napretka.

Samo u sigurnom društvu možemo krčiti puteve koji vode naprijed, samo jaka ekonomija dići će nas naprijed u visine.

Ne možemo se kretati naprijed okrenuti unazad, zagledani u prošlost. Krenimo naprijed sa teretom prošlosti kao bolnim iskustvom i opomenom šta se sve događalo u BiH. Pronađimo dobronamjerne saputnike, uključimo majke, supruge, kćerke, mlade i obrazovane da nam budu vodeća snaga. Nema nazad, samo možemo ići naprijed”, poručio je Mehmedović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.