“Pokušaj HDZ-a da usvoji izmjene izbornog zakona veoma je licemjeran, Izetbegović i Čović su imali dvije godine za dogovor”

Pokušaj HDZ-a da u Domu naroda usvoji izmjene izbornog zakona, na način na koji je to urađeno danas, veoma je licemjeran, kaže profesor Enver Kazaz.

On ističe da su Bakir Izetbegović i Dragan Čović imali dvije godine da dogovore izmjene izbornog zakona, a u tome nisu uspjeli zbog svojih krajnje isključivih stajališta.

– Sada u vremenskom tjesnacu Čović pokušava da dobije ono što je sve vrijeme tražio, a to je bukvalno posebna izborna jedinica u FBiH.

Naravno, Izetbegović koji je u Mostaru potpisao legitimno predstavljanje danas bježi od takve mogućnosti, pritisnut zahtjevima političkih partija iz Sarajeva.

Obojica političkih vođa vode FBiH, a samim tim i kompletnu državu, u veliku krizu.

Naravno, izbori će po zahtjevu međunarodne zajednice biti održani, ali vidjećemo kako će se stvari odvijati nakon izbora.

Čeka nas još jedna velika kriza u BiH. Umjesto da iskoriste tragediju Ukrajine i dovrše nedovršenu državu ova dvojica nacionalističkih lidera otvaraju daljnji sukob u BiH – dodaje Kazaz u izjavi za portal „Avaza“.

Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović je ocijenio da je na djelu “neviđena” blokada državnih institucija.

Za to je optužio SDA nazvavši je izvorom krize u Bosni i Hercegovini.

Ovo je izjavio nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati njegov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Sjednica je otkazana, jer nedolaskom delegata SDA Bakir Izetbegovića, Asima Sarajlića i Amira Fazlića nije bilo kvoruma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.