Polako prelaze crvenu liniju: Narodna skupština RS danas razmatra Prijedlog zakona o lijekovima

Vijesti

U Banja Luci danas u 12 sati počet će sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona vlast u RS pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS.

Zastupnici bi u okviru ove jedine predložene tačke dnevnog reda trebali da razmatraju i informaciju o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona.

“Vladajuća koalicija pokušava da zataška aferu kiseonik”, stav je opozicije.

“Činjenica je da se trenutno ne može obezbijediti medicinski kiseonik. Ovaj problem se ne vuče od juče. Nikad se u RS nije koristio medicinski kiseonik već tehnički kiseonik”, rekao je Miladin Stanić.

Dodao je kako je “suština svih dešavanja da se pomjeri aktuelni čas sa kriminala i korupcije u RS”.

Osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju kazavši kako “nisu samo Srbi loši momci”.

“Sve je ovdje izopačena istorija, sve se okrenulo protiv Srba”, rekao je Stanić i dodaje da se ipak sve treba rješavati mirno i razgovorom.

Iz opozicije poručuju kako je opskrba kiseonikom “važna, životna tema”. Na pitanje N1 da li RS pravi svoju Agenciju za lijekove, kazali kako je “zakonsko rješenje tek stiglo u klub” te da je to najbolje pitanje za ekspertski tim Vlade – prenosi N1.

Leave your vote