Političke tenzije na maksimumu, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović poručili Vladi: “Ne igrajte se vatrom!”

Ni Banja Luka ni Bijeljina neće podržati smanjenje nadležnosti gradonačelnika u ta dva grada, poruka je Stanivukovića i Petrovića.

– Naša poruka je da to Banja Luka ne može niti će podržati. Neće podržati ni Banjaluka ni Bijeljina, rekao je večeras gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, komentarišući izmjene zakona kojima se predviđa smanjenje nadležnosti gradonačelnicima gradova sa više do 100.000 stanovnika.

– Znači, nacrtate bukvalno dva grada u RS i to dva grada gdje za vrijeme izbora niste pobijedili. To je klasična promjena volje građana, rekao je Stanivuković.

On je naveo da su građani glasali za gradonačelnika sa svojim funkcijama, ali Skupština u Banja Luci i Bijeljini ne dozvoljava da oni imaju svoje zamjenike, već im sad nameće „nova rješenja“.

– Onda u periodu godišnjeg odmora ili bilo kog odsustva, Skupština imenuje tad vašeg zamjenika koji potpisuje svakakve ludosti, pa čak može zakazati i sjednicu Skupštine grada i raditi to bez vas. To je monstruozna odluka. To su zakoni za jednokratnu političku upotrebu – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banja Luke smatra da kada bi sutra bilo drugačije političko stanje u Banjaluci ili Bijeljini onda bi predlagači ove izmjene zakona opet mijenjli zakon.

– Tako se igrati politikom, zakonima, tako koristiti Narodnu skupštinu RS kao najveći zakonodavni organ da bi udovoljili sebi i svojoj politici, čak i svojim bolesnim ambicijama je prosto nevjerovatno, rekao je Stanivuković.

On dalje navodi da je poslodavac u jednom gradu gradonačelnik i oni sad kažu da će predsjednik Skupštine imati svoj kabinet, svoju sistematizaciju, moći zapošljavati i premještati radnike.

– Znači, oni umjesto jednog poslodavca nameću dva poslodavca. Ne može tako. Struktura izbora je da građani biraju direktno gradonačelnika i vođenje grada je centralizovano. Od jedne ličnosti od gradonačelnika ka načelnicima ka šefovima odsjeka i zaposlenima. To je ta struktura. Sada umjesto jedne strukture prave drugu i sad da predsjednik Skupštine ima svoje ingerencije čak i svoj kabinet. Na kraju to i košta, to je nepragmatično, nije normalno da imate dva poslodavca na taj način, kaže Staniuvković.

On je pozvao sve narodne poslanike, političke poslanike da ne dozvole takvu političku ambiciju.

– To je suviše nelogično, nepragmatično. To je politička osveta i može samo nanijeti štetu, naglasio je Stanivuković.

Identičnog mišljenja je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je rekao da prijedlog novog vladinog zakona o lokalnoj upravi i samoupravi oduzima nadležnosti gradonačelnicima i prebacuje ih u nadležnost predsjednika gradskih skupština.

Petrović tvrdi da je to još jedan u nizu napada na lokalne zajednice u kojima je opozicija dobila funkcije gradonačelnika, te da je to i ponižavanje građana koji su svoj glas dali gradonačelnicima Bijeljine i Banja Luke.

Izmjena Zakona predviđa da predsjednik Skupštine u gradovima RS koji imaju preko 100 hiljada stanovnika, ima mogućnost preuzmanja nadležnosti gradonačelnika.

Jedini gradovi koji imaju preko 100 hiljada stanovnika u RS su Banjaluka i Bijeljina, gdje su gradonačelnici Draško Stanivuković iz PDP-a i Ljubiša Petrović iz SDS-a. Skupštinsku većinu u Banjaluci i Bijeljini drži SNSD Milorada Dodika.

Ovu incijativu da će razvlastiti gradonačelnike Banja Luke i Bijeljine lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio odmah nakon lokalnih izbora, kada su njegovi kandidati poraženi za tu funkciju u dva najveća grada u RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.