Političke turbulencije u BiH ne prestaju, žustre poruke iz NES-a i SBiH nakon izjava Vojina Mijatovića: “Pokret “Za nove generacije” je za nas ravnopravan partner”

Iz Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH oglasili su se danas zajedničkim saopćenjem za javnost nakon što je Osmorka od danas “sedmorka” kako kažu u SDP-u, dan uoči sastanka ove grupacije, a nakon izbora delegata u državni Dom naroda. Potredsjednik SDP-a Vojin Mijatović danas je rekao da pokret Za nove generacije više nije koalicioni partner SDP-a.

Oštre optužbe proteklih dana stižu i na račun NES-a i Stranke za BiH.

Podsjetimo da je većina na državnom nivou već sada tijesna bez NES-a, na federalnoj razini nemoguća bez ove i Stranke za BiH, dok Pokret za nove generacije nema svojih predstavnika.

“Ne nalazimo ništa sporno u izboru delegata Zlatka Miletića i Džemala Smajića u Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH, te da je to na bilo koji način protivno državnim ili interesima koalicije.

Ne podržavamo jednostrane odluke te smatramo da je i nadalje pokret Za nove generacije ravnopravan partner u svim budućim razgovorima unutar “Osmorke”, navodise u saopćenju.

Podsjetimo, danas je ključni sastanak užeg rukovodstva SDP-a završio u Centrali ove stranke. Prisutnim novinarima se obratio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

Na samom početku je istakao da će Nermin Nikšić nakon sutrašnjeg sastanka Osmorke dati detaljniju i opširniju izjavu.

Niz zaključaka

“Danas smo imali prošireni kolegij i donijeli smo niz zaključaka. Ja ću vam samo dio reći, da bi ispoštovali dogovor partnera. Prvi zaključak je, od ujutro, dali smo nalog našim kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim akcentom na Sarajevo, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

Drugi zaključak jeste, SDP od ujutro kreće hitno u formiranje federalne vlasti. Prioritet našeg djelovanja je formiranje Vlade FBiH i dok se ne formira Vlada FBiH značajno će se usporiti procesi imenovanja na državnom nivou.

Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara će omogućiti imenovanje samo onih neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH.

Osmorka postala Sedmorka

To je najkraći sažetak svega onoga što će se dešavati u narednom periodu. Što se nas tiče, od danas Osmorka više nije Osmorka nego Sedmorka.

Za SDP, Za nove generacije ne postoji više u ovim pregovorima, a podrobnije će ih predsjednik obavijestiti sutra na sastanku Osmorke – rekao je Mijatović.

Osvrnuo se i na medijske spinove.

“Ako slušate spinove SDA i DF-a, turbulentno je kod svih samo kod njih nije. SDP je vrlo stabilan, jak i bit će jači u narednom periodu. Krećemo u formiranje vlasti, ostala je još federalna vlada i budite sigurni da će SDP da je vodi u narednom periodu.

Mijatović je istakao da nije u “braku sa NES-om i Strankom za BiH da bi se osjećao izdano”.

“Ovo je razgovor političkih partija koji može biti u dobrom smjeru ili u krivom. Nemam baš i neko sjećanje prema drugim strankama, sem SDP.

Osvrnuo se i na moguću koaliciju sa SDA.

“Danas nam nije ni na kraj pameti bilo da razmišljamo o SDA, jer saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, ona je sa osam spala na sedam. Što se mene tiče davno se trebalo spustiti na manje brojeve – zaključio je Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.