Porodica se vratila iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu: “Morali smo jednom presjeći i sprovesti tu odluku u djelo”

Svakodnevno brojni stanovnici Bosne i Hercegovine napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom. Sreću pronalaze u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama…, a rijetki su oni koji se vrate i u svojoj domovini pokušaju stvoriti egzistenciju. Upravo takav primjer je u mjestu Poprati kod Stoca u kojem svoj život gradi šesteročlana obitelj Bartolović iz Njemačke.

U razgovoru sa gospođom Jelenom Bartolović, otkrila je kako je odluka “pala” tek odnedavno, prenosi stolac.city.

“Morali smo jednom presjeći i sprovesti tu odluku u djelo. Oboje smo jako odlučne osobe, ovdje smo imali sve što želimo tako da nije bilo teško odlučiti.

Djeca su još mala, što je veliki plus, ali najstarija kćerka je oduševljena i nadam se da će ostati entuzijastična i kada pođe u školu”, priča Bartolović.

U Njemačkoj Nedjeljko ima firmu za montažu liftova, a Jelena svoju firmu za održavanje zgrada i kuća i trenutno studira studije vezane za biznis koji započinju u Bosni i Hercegovini.

“Oduvijek smo gajili interesovanje za ovu branšu, kockice su se onda same posložile na više nivoa i onda je bilo jasno na šta ćemo se fokusirati”, kazali su.

Kuća, tačnije etno selo porodice Bartolović nalazi se u mjestu Poprati, neposredno prije samog ulaska u grad Stolac.

Kuća je na predivnoj lokaciji, blizu glavne ceste, okružena prirodom, hercegovačkim kamenom, a odnedavno i domaćim životinjama koje su u vlasništvu ove porodice.

“Radovi na kući su počeli krajem 2021., međutim na daljinu to nije baš funkcionisalo.

Projekat se sastoji od 4 etape, od gradnje bazena, restorana, poslovnog objekta, apartmana…

Prva faza na kojoj sad radimo vezana je za agroturizam i poslovni objekat gdje će se sušiti i prodavati domaći proizvodi od mesa, mlijeka itd.

A već sada možete doći u obilazak i probati nešto od naše domaće hrane, magareće mlijeko, koziji sir, suho meso od mangulice, ali i uživati u prirodnom ambijentu i domaćinskom dočeku”, govore iz ove porodice.

“Želimo da se zahvalimo gradonačelniku Stoca, gospodinu Boškoviću i njegovim saradnicima na podršci što se tiče administracije, i da poželimo da se što više ljudi vrati i ostvari svoje snove baš tamo gdje žele da budu a ne gdje misle da moraju biti”, prenosi stolac.city

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.