Poruka iz Hrvatske nakon sastanka Schmidta i Vučića: “U toj situaciji Dodikovo rastakanje države više ne može biti dopustivo”

Političke turbulencije, sankcije, Bonska ovlaštenja, sastanke iza zatvorenih vrata, akcije i reakcije – za Federalnu televiziju je kometarisao i analizirao Dragan Markovina, historičar i publicist.

Ne vidi, kaže, nijedan razlog da bi sigurnost Milorada Dodika bila ugrožena – sve je to politički PR.

Markovina podsjeća da je su prošle sedmice Christian Schmidt i Milorad Dodik bili u Beogradu u posjeti Aleksandru Vučiću.

“Bez obzira na to što su dali oprečne informacije o tome o čemu su razgovarali – indikativno je da je visoki predstavnik u BiH primljen u Beogradu kod čovjeka koji ima svu vlast u zemlji, unatoč tome što Rusija i RS tvrde da on nema legitimitet, a Vučić kaže da je protiv Bonskih ovlaštenja.

Mogu oni tvrditi i ovo i ono, ali je činjenica je da se predsjednik Srbije sastao s visokim predstavnikom.

To jasno daje do znanja da pušu neki novi vjetrovi. Mislim da je EU konačno odlučila da uredi prostor Zapadnog Balkana i da na neki način da realnu mogućnost da se evropska perspektiva otvori.

Hoće li se to dogoditi ili ne – to ne možemo znati, ali sve su naznake da je ta odluka donesena. U toj situaciji Dodikovo rastakanje države više ne može biti dopustivo”, naveo je Markovina.

Govreći o posljednjim sankcijama Velike Britanije i Amerike, podsjeća da je Dodik dosad bio pod njima.

Markovina ističe kako je jasno da je ovo vrsta dodatnog pritiska, ali je puno bitnije kako će se postaviti EU – ona je, ipak, shvatila da je vrijeme da se posvete ovom prostoru: “Dok se nisu povećivali, otvorilo se žarište u BiH i Crnoj Gori i na Kosovo i ovo je sad vrijeme da se djeluje s jednom ogradom, uz nadu da će na izborima u Francuskoj pobijediti Emmanuel Macron”.

Markovina je govorio i o HDZ-ovoj tišini kad su u pitanju svi zadnji potezi međunarodne zajednice.

HDZ je, smatra, u nezavidnoj poziciji. Za Dragana Čovića kaže da je, kao i Aleksandar Vučić državne funkcije u Srbiji, privatizirao politički život među Hrvatima u BiH, s izuzetkom onih koji ne glasaju za nacionalne stranke i nije ih briga za to:

“Činjenica je da je on u partnerstvu s Dodikom, a zapravo u partnerstvu s Rusijom. U tome je u posljednje vrijeme imao neku podršku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, ali je isto tako jasno da predsjednik u RH nema nikakva realna ovlaštenja, nego ih ima premijer.

Sada imamo situaciju gdje je premijer Andrej Plenković – koji je autentični čovjek EU-a i koji bi možda mogao nastaviti karijeru u Briselu – rekao Čoviću da se okani koalicije s Rusijom i Dodikom, a nisam siguran da je on na to spreman, ali vidi da su se okolnosti promijenile i da ne smije javno istupati kao do sada.

U nezgodnoj je situaciji i HDZ ne zna šta da napravi – a kada kažem HDZ, mislim na Dragana Čovića”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.