Poruka iz Tužilaštva BiH: “Istragu za Dobrovoljačku radili smo sa SIPA-om i MUP-om RS-a, imamo 277 svjedoka”

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je podiglo optužnicu protiv 10 osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA.

“Kolona je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”, navedeno je.

Kako se navodi, optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

“Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Iz Tužilaštva su također potvrdili i imena optuženih:

Ganić Ejup, rođen 1946. godine

Backović Zaim, rođen 1954. godine

Bahto Hamid, rođen 1961. godine,

Efendić Hasan, rođen 1934. godine

Muslimović Fikret, rođen 1948. godine

Pušina Jusuf, rođen 1949. godine

Alispahić Bakir, rođen 1956. godine

Bezdrob Enes, rođen 1961. godine

Dahić Ismet, rođen 1954. godine

Žiško Mahir, rođen 1971. godine

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.