Poruka Joea Bidena u vanrednom obraćanju koja bi posebno mogla zabrinuti Srbiju

Američki predsjednik Joe Biden je u večerašnjem vanrednom obraćanju ocijenio kako je ruski napad na Ukrajinu “čista agresija”.

Biden je ocijenio kako predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin želi “uspostaviti imperiju i da ne bira sredstva”.

“Bira da vodi rat bez razloga. Mi ćemo iz ovoga izaći ujedinjeni. Putin će biti izopćen na međunarodnoj sceni”, poručio je američki lider.

Joe Biden imao je nedvosmislenu poruku za sve države i režime koji podržavaju Rusiju i Putina.

“Svaka nacija koja se stavi na njihovu stranu će imati mrlju na sebi. Nakon ovog njegovog čina Rusija će biti slabija. Slobodu ne može pobijediti tiranin i njegova vojska, iz srca ljudi to se ne može izbrisati”, naveo je američki predsjednik.

Ova Bidenova poruka mogla bi posebno zabrinuti Srbiju i njeno vodstvo jer je više srbijanskih zvaničnika dalo podršku Rusiji, tj. najavilo da se neće prikloniti sankcijama Rusiji. Čak je i dio opozicije u ovoj zemlji.

Predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je za RTS da se ova zemlja ne smije pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer “zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana”.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako je pred njegovom zemljom teško razdoblje jer će biti snažan pritisak da podrži sankcije Moskvi. Vučić je dodao kako ima 48 sati da se izjasni i da će stav Srbije biti principijelan.
Podsjećamo, Biden se jutros sastao sa svojim kolegama iz G7 kako bi razgovarali o Putinovom neopravdanom napadu na Ukrajinu.

“Dogovorili smo se da ćemo krenuti s razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mjera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost. Stojimo uz hrabre ljude Ukrajine”, poručio je Biden.

Velika Britanija ranije je objavila paket sankcije. Također, Evropska unija bi večeras trebala objaviti koje mjere će poduzeti protiv Moskve.

Biden će se uskoro obratiti naciji sa detaljima akcija koje će poduzeti zvanični Washington.

Stiže sve više izvještaja po kojima je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilu, koja se nalazi nedaleko od granice s Bjelorusijom.

Istu informaciju objavio je i Christo Grozev, nagrađivani istraživački novinar i izvršni direktor Bellingcata, istraživačke web stranice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros najavio posebnu vojnu operaciju nakon čega su se začule eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Stanovnici su uplašeni, no Rusi poručuju da gađaju vojne mete.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje, a ministar vanjskih poslova poručio da je Rusija započela veliki rat.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.