Poruka od koje hvata jeza: Ogromno je srce bosanskohercegovačke dijaspore, djeca porijeklom iz BiH uče bosanski jezik u Sloveniji

Nastava bosanskog jezika počela je u slovenskim osnovnim školama početkom oktobra. Odvija se u dvanaest škola na području cijele države, a svi predavatelji svoje znanje djeci bosanskog porijekla, kao i ostalim zainteresovanim učenicima, prenose na volonterskoj bazi, dok za život zarađuju radeći, najčešće, u proizvodnji, u tri smjene.

Da podsjetimo, Bosansko akademsko društvo u Sloveniji je u junskim razgovorima sa nadležnim ministarstvom iniciralo učenje bosanskog jezika kao dopunske nastave u slovenskim osnovnim školama, te naišlo na iznimnu podršku institucija, kao i profesora bosanskog jezika i književnosti koji su se javili i ponudili saradnju.

U bližoj budućnosti bit će pokrenute aktivnosti, da predmet postane izborni, što znači dio školskog, ocjenjivanog kurikuluma.

Trenutno su na nastavu bosanskog jezika i kulture prijavljena 163 osnovnoškolca.

Prema riječima Mirele Galijašević Rahić, voditeljice sekcije za bosanski jezik u BADS, te i jedne od predavateljica, nastavnicima veliki izazov predstavljaju kombinirane grupe učenika od 1. do 9. razreda.

“Zbog toga je i malo teže raditi, ali se snalazimo tako što prilagođavamo gradivo, za mlađe se uvijek nađe nešto za crtati o predviđenoj temi, dok starijim učenicima pokušavamo prenijeti više znanja.

Nedostatak su udžbenici, zbog različitog uzrasta učenika moramo koristiti različite udžbenike, nastavne metode, igre i slično.

Učenici su oduševljeni idejom da mogu učiti bosanski jezik i u školi, a nstavnici su sretni što imaju priliku da rade ono za šta su se školovali i što vole,” kaže Galijašević Rahić.

Podatak da su u slovenskim školama 163 učenika koji imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika je, prema mišljenju prof. dr. Edvina Derviševića, predsjednika Bosanskog akademskog društva u Sloveniji, pokazatelj da je BADS na pravom putu.

“Profesori bosanskog jezika, članovi akademske zajednice, dobili su priliku da se dokažu u profesiji za koju su završili fakultete, da se umski i misaono izvuku iz svakodnevnice u kojoj rade samo za puku egzistenciju.

Djeca, porijeklom iz Bosne, dobijaju akademsko znanje bosanskog jezika, na jednostavan i zanimljiv način.

Cijelo društvo u Sloveniji dobija kvalitetu kroz edukaciju bosanske djece. Ta djeca će dobiti nove vidike, nadamo se svi da će postati akademski građani koji će graditi ljepši svijet,” ističe Dervišević.

U BADS-u su više nego zadovoljni odazivom djece i roditelja, s obzirom na to da je nastava organizovana u jako kratkom roku.

Uvjereni su da će u narednim školskim godinama još više mališana posjećivati nastavu iz bosanskog jezika, te da će im uspjeti i riješiti problem finansiranja nastavnog kadra, koji, za sada, sve rade na volonterskoj bazi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.