in , ,

Poruke iz Beograda bez imalo pardona i tendecioznosti: “Srbija ide mimo svijeta, nespojiva je s Evropom”

Latinka Perović objašnjava geopolitičku tačku u kojoj se nalazi Srbija ali i region

Latinka Perović objašnjava geopolitičku tačku u kojoj se nalazi Srbija ali i region.

Dok god Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude gajila namjeru da sve Srbe stacionira u jednu državu, kao što je to bila namjera u ratovima 90-ih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrijednostima, riječi su ovo kojima je u intervjuu za N1 televiziju vanjskopolitičke strategije Srbije opisala historičarka i politologinja Latinka Perović.

Nekadašnja političarka osvrnula se na angažiranost vladajuće elite u Srbiji u namjeri kreiranja “dominantne pozicije” prema Bosni i Hercegovini, naglasivši da je to rezultat pretenzija ka izdvajanju onog što smatra da njoj u toj zemlji pripada.

“Angažovanost Srbije je velika (prema BiH) sa pretenzijama da dominira, a mislim da je i Hrvatska zainteresovana za dio hrvatskog korpusa u BiH. Smatram to normalnim susjedskim odnosima, kao što se brinete o svojim sunarodnicima u drugim državama, tako razumijem da su Srbija i Hrvatska zainteresovana za Bosnu. Ali ja sam blizu onom stanovištu, kako se u ratu govorilo, da je BiH i srpska i hrvatska i muslimanska, i da su to tri naroda koja unutar Bosne moraju da pronađu sporazum”, rekla je Perović, dodavši da se u državama proizišlim iz Jugoslavije događaju vrlo važna kretanja u kojima mogu riječ da vode i nove generacije.

Smatra da se u svim ovim nezavisnim državama proizišlim iz Jugoslavije događaju vrlo važna kretanja, koja smatra da su i generacijska jer dolaze od mladih ljudi.

“Jako vjerujem u tu unutrašnju mobilizaciju energija i ljudskih rezervi, to je za mene put evropeizacije svih tih zemalja. Vrlo je značajno da je Evropska unija otvorila vrata svim tim zemljama, da je dala mjerila i ogromna sredstva, ali ja bih ipak rekla da je težište na ljudima koji žive u tim zemljama, i da oni moraju da nađu način da pronađu mogućnost života da ostanu tu, a ne da iseljavaju”, poručila je Perović.

Dok god Srbija bude zarobljena veliodržavnim projektom i dok bude imala pretenziju da sve Srbe stavi u jednu državu, kao što je to htjela u ratovima 90-ih godina, ona je inkompatibilna sa Evropom i Evropskom unijom, smatra Perović, te dodaje:

“To je taj projekat neprestanog širenja: Srbija je svuda gdje žive Srbi. Srpstvo je povezano sa pravoslavljem. I u tom smislu su te granice vrlo ambivalentne i neodređene – s jedne strane one dekoncentrišu Srbiju na njen unutrašnji razvoj, a u isto vrijeme druge zastrašuju. I to je glavni razlog nepoverenja”, objašnjava u razgovoru Perović, koja je glasila i za vrijeme Jugolsavije kritičarkom vlasti, što je nastavila i nakon 90-ih godina, posebno se pasionirano baveći kritikom nacionalizma u Srbiji.

Ona dodaje kako je čitava politika od 90-ih godina na vezi sa koncepcijom države koja obuhvata sve Srbe, a tu se – kako primjećuje – udružuje i vjerski element.

“U Srbiji imate jednu stranku koja dominira, koja drži institucije i neizbježno imamo situaciju da se to završi u ličnoj diktaturi, autokratskom režimu u kome o svemu odlučuje jedna partija i jedan čovjek. To je ključno pitanje Srbije danas”, dodaje, prenosi N1.

Kad je riječ počinjenom zločinu genocida u Srebrenici, Perović podsjeća na jedinstvo cijeloga svijeta u kvalifikaciji zločina iz jula 1995. godine, ali i na odnos Srbije:

“Imate dva međunarodna suda koja su donijela presude. Imate međunarodnu demokratsku javnost koja to osuđuje kao najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, i razmišljam – da li Srbija shvata koliko se ona poricanjem izoluje od svijeta, koliko ide mimo svijeta dok poriče evidentne činjenice”, komentira Perović.

Bakir Izetbegović bez imalo zadrške poručio: “Časnim ljudima u srpskom korpusu je Inzko olakšao život”

BOSS podnio krivičnu prijavu protiv Bisere Turković