Posjeta ambasadora i vojnih zvaničnika EU Bosni i Hercegovini zaključena donacijom Oružanim snagama BiH

Saopštenje Delegacije Evropske unije u BiH u nastavku prenosimo u cijelosti.

Na kraju jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, 27 ambasadora Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije i visoki vojni zvaničnici Vojnog odbora EU predali su Ministru odbrane Bosne i Hercegovine 150 detektora metala za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio Mjere pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog instrumenta, a predviđaju se i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila.

Evropski mirovni instrument je novi mehanizam EU za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU i njenih najbližih partnera.

Pored Mjere pomoći za povećanje i modernizaciju sposobnosti Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, EU je takođe nedavno odobrila narednu Mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura za povećanje kapaciteta Balkanskih vojno-medicinskih snaga.

EU smatra Zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera.

Posjeta visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini ponovo je potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne ujedinjene i suverene države.

EU je izrazila svoju zabrinutost o političkoj situaciji u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU.

Ambasadori su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa EU u oblasti spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, koje su ključne oblasti za međusobnu stabilnost i prosperitet, a još su i važnije sada, nego ikada prije, kada smo suočeni sa neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu.

EU čestita vlastima BiH na njihovoj opredjeljenosti za usklađivanje sa mjerama EU i poziva ih na potpuno provođenje tih mjera.

Posjeta visokih zvaničnika uključuje sastanak sa trupama i komandantom misije EUFOR Althea.

EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR Althea, koja ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja bezbjednog i sigurnog okruženja za sve njene građane”, navodi se u saopštenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.