Posla ima, ali radnika nema “ni pod kamenom”: Pogledajte koja su najtraženija zanimanja u FBiH

U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije povoljna.

Nekada su poslodavci govorili kako radnika mogu “naći pod kamenom”, ali situacija danas apsolutno nije takva.

“Dakle, posmatrajući kvalifikacije i dob, ali i određeni segment zanimanja, struktura nezaposlenih osoba nije povoljna. U posljednje vrijeme imamo povećan broj oglasa slobodnih radnih mjesta od poslodavaca u Federaciji BiH, ali sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike.

Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca”, rekao je rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

“Djelatnost građevinarstva i sektor informacionih tehnologija su čak i u vrijeme pandemije imale rast broja zaposlenih. Zvuči paradoksalno da imamo veliki broj nezaposlenih, a istovremeno da poslodavci ne mogu naći potrebne radnike, ali kada uđemo u strukturu nezaposlenih vidimo da ponuda radne snage nije adekvatna.

Također, postoji opravdana sumnja da jedan dio osoba koje su evidentirane kao nezaposlene u službama za zapošljavanje zapravo radi na crno”, kazao je Korjenić.

U kontekstu analize ponude i potražnje na tržištu rada, službe za zapošljavanje u BiH jednom godišnje provode anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca.

“Na osnovu iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je da su najtraženija zanimanja sa srednjom stručnom spremom u 2022. godini: prodavač-trgovac, bravar, šivač, stolar, varilac, konobar, šivač obuće, elektotehničar, tesar, kuhar, informatičar i mašinski tehničar. Kada su u pitanju fakultetska zanimanja to su diplomirani ekonomista, magistar farmacije i inžinjeri svih usmjerenja”, istakao je Korjenić.

Od 1.600 anketiranih poslodavaca u Federaciji BiH, njih 30 posto iskazalo je spremnost za prijem učenika i studenata na praktičnu nastavu, te da imaju kapacitete da mogu ponuditi mentora, opremu i prostor za obavljanje praktične nastave.

Također, 25 posto anketiranih poslodavaca je iskazalo spremnost da isplate naknade učenicima i studentima tokom obavljanja praktične nastave u iznosu do 300 KM. Nažalost, za 10 godina u Federaciji BiH u periodu od 2009. do 2018. godine broj srednjoškolaca se smanjio za 20.000, sa 96.000 na 76.000.

Posmatrajući spolnu strukturu, kaže da su među nezaposlenim brojnije žene (60 posto), a među zaposlenim tu je situacija obrnuta, 60 posto su muškarci, a 40 posto su žene.

U tom smislu, službe za zapošljavanje pokušavaju napraviti balans, te se značajna sredstva izdvajaju na programe koji su isključivo usmjereni na poticanje poduzetništva kod žena i na poticanje zapošljavanja žena u poslovnim subjektima – prenosi Fena.

“U ovom periodu imamo i rast broja zaposlenih. Međutim, broj zaposlenih nije povećan u tolikoj mjeri u kojoj je smanjen broj nezaposlenih, što ukazuje na činjenicu da značajan dio radne snage odlazi u inostranstvo.

Dodatni problem predstavljaju nepovoljni demografski trendovi, prije svega negativan prirodni priraštaj koji se bilježi već duži period”, kazao je Korjenić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.