Posljedice nevremena u bh. susjedstvu, obilna kiša stvorila probleme: Ogromna šteta od poplave u Slavoniji, uništen novi vrtić…

Obilna kiša koja je pala jučer prouzrokovala je poplavu u Požegi u Hrvatskoj i nanijela veliku štetu. Vatrogasci su objavili slike poplavljenih ulica Požege.

“12.05.2023. od 16:00 sati JVP Grada Požege zaprimila je nekoliko dojava o potrebi ispumpavanja vode iz stambenih i gospodarskih objekata na području Grada Požege.

Nevrijeme praćeno jakom kišom i ledom uzrokovalo je zatvaranje pojedinih cesta u Gradu. Po zaprimljenim dojavama na intervencije izlazi dežurna smjena (3 vatrogasca) dok se u postrojbu pozivaju slobodni djelatnici JVP i DVD Požega.

Odrađeno je preko 30 intervencija, na kojima je sudjelovalo 20 vatrogasaca i 6 vozila. Po završetku dana oko 23:00 sata zabilježen je požar drvenog objekta na kojemu je sudjelovalo 5 vatrogasaca s 2 vozila te 3 vatrogasca u pričuvi. Završetak intervencije u 01:00 sat.

13.05.2023. do 11:00 sati odrađene su 3 intervencije”, napisali su požeški vatrogasci.

U Čačincima uništen novi vrtić

Nešto sjevernije od Požege, u mjestu Čačinci, uništen je novi vrtić.

Jako nevrijeme pogodilo je jučer i Virovitičko-podravsku županiju, a zbog tuče i velikih količina kiše najviše je štete u općini Čačinci. Iako se voda povukla još sinoć u 21 sat, dječji vrtić Lipa u Čačincima, koji je otvoren prije godinu i pol dana i u koji je uloženo više od 6 milijuna kuna, značajno je oštećen.

Voda je u vrtiću gotovo dosegla strop, tako da vatrogasci danas rade na čišćenju mulja i vode, javlja HRT. Alen Jurenac, načelnik Općine Čačinci, izjavio je kako su sinoć ušli u objekt i zaključili da se radi o ogromnoj šteti.

“Počeli smo sa sanacijom i očekujem da ćemo kroz nekoliko sati iznijeti sav namještaj i ustanoviti o kolikoj se šteti radi te pristupiti njenoj sanaciji”, nastavio je.

Tvrdi da je stanje u vrtiću kaotično. “Podovi su gotovo potpuno uništeni, namještaj također. Oprema gotovo sva je uništena. Kad počnemo izvlačiti van, vidjet ćemo o kakvim se razmjerima radi”, istaknuo je. Navodi kako su već krenuli raditi na premještanju 75 mališana koji pohađaju vrtić.

“Najvjerojatnije ćemo ih premjestiti u osnovnu školu, ali o tome ćemo na vrijeme obavijestiti roditelje. Djeca neće u tom smislu trpjeti. Nastojat ćemo uz pomoć i Županije i resornih ministarstava, svih koji nam mogu na bilo koji način pomoći, staviti vrtić ponovno u funkciju”, najavio je.

Osim vatrogasaca, u spašavanju onoga što se spasiti da učestvuju i brojni mještani.

“Ostaje veliki žal za ovim što se dogodilo, no nemamo puno izbora. Idemo sanirati što se sanirati može, dovesti ovo zdanje u prvobitni oblik u najkraćem mogućem roku. Šteta je zaista nemjerljiva.

U ovom trenutku samo mogu reći da se zahvaljujem svim našim volonterima i službama koje su odreagirale u kratkom roku. Organizirali smo se, radimo na čišćenju i sanaciji. Dajemo sve od sebe da što prije ovo saniramo, a tražit ćemo i pomoć svih nadležnih institucija”, rekao je načelnik Jurenac, prenosi Informativni centar Virovitica.

U Čačincima su potopljene i prostorije nogometnog kluba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.