Posljednjih 15 godina vozi autobus za Njemačku, a svi putnici ga poštuju i vole, divna balkanska priča: Putnicima nudi kafu i sokove, a mame s bebama imaju VIP tretman

Tokom svoga 25-godišnjeg radnog staža vinkovački vozač autobusa Milenko Herceg napunio je svoj telefonski imenik s više od 30 hiljada brojeva putnika. I pored silnih pohvala koje prima u Facebook grupi Ženski recenzeraj, Herceg skromno kaže da ne zna čime je stekao takvu popularnost – javlja Jutarnji.

Kao vozač autobusa posljednjih 15 godina vozi na relaciji Hrvatska–Njemačka. 46-godišnji Milenko vozačku karijeru započeo je u vinkovačkom Poletu, kad je krenuo voziti izvan granica promijenio je nekoliko firmi, a zatim je odlučio postati sam svoj šef.

“Došao sam do trenutka kad sam morao donijeti odluku hoću li izaći iz posla ili početi raditi za sebe. Šokirao sam se kad sam čuo sve komplimente koji su mi upućeni jer ne mislim da sam drukčiji od svojih kolega. Mogao bih dodati još gasa, odnosno truda, u ovo čime se bavim” samozatajan je Milenko, piše Jutarnji List.

Linija koju vozi kreće u Vukovaru, prolazi brojnim slavonskim gradovima, a odredišne tačke su njemački gradovi. Često susreće ista lica koja su mu već godinama odana neovisno za koju firmu radi.

“Sedam godina skoro svaki mjesec putovala sam na relaciji Augsburg–Vinkovci s gospodinom Milenkom. Jedno sam vrijeme putovala s malom bebom i uvijek bih imala privatnost u zadnjem dijelu autobusa. Mogla sam podojiti ili presvući bebu bez neugodnosti. Ako je bila velika navala, često su znali podijeliti ljude u dva autobusa da bi putovanje svima bilo ugodnije” prenijela je svoje iskustvo Anna Maria.

Zapamtila je vozača kao osobu koja uvijek uzima vremena za putnike, svakoga pozdravi i uputi mu neku šalu.

Do novih putnika Herceg dolazi dolazi putem preporuka, objava na društvenim mrežama, a dio karata proda se i na blagajnama kolodvora te putem interneta.

Posebnu pažnju u autobusu posvećuje majkama i djeci, nije mu problem pripaziti na dijete koje putuje bez pratnje, javiti roditelju da su sretno stigli ili odgovoriti na pitanje – koliko još do odredišta. Uvijek se potrudi ispuniti želju djeteta da sjedi u prednjem dijelu autobusa ili u blizini roditelja.

“Imam jednu putnicu koja svaki Božić i Novu Godinu putuje s malom djecom, uvijek se potrudim da im je što ugodnije i da rezerviraju mjesta jedni pored drugih. Nisam mislio da sam nešto posebno napravio, a onda se gospođa pojavila s poklonima za moju djecu. Lijepo je moći usrećiti druge” kaže vozač.

Iva je još jedna Milenkova putnica, urezalo joj se u sjećanje kako je vozač smireno i detaljno objasnio sve detalje oko presjedanja i prelaska granice što joj je bilo vrlo bitno jer je prvi put sama putovala u Njemačku.

“Obilazio je putnike i provjeravao je li sve pod kontrolom, nudio nas je kavom i sokovima” prisjeća se.

U Hercegovoj firmi imaju četiri zaposlena vozača koji uvijek pokrivaju istu liniju, pa umjesto smjena imaju cikluse vožnji. Zakonom je regulirano koliko mora odmarati pa tako u dvije ture do Njemačke i natrag odrade tjednu satnicu. Vožnje su namještene da ispoštuju zakon što im olakšava posao.

“Mogu voziti tri puta po osam sati, dva puta po devet sati ili jednom deset sati, a između imam pauze. Mala smo firma zbog čega smo cjenovno skuplji od konkurencije jer se ne možemo natjecati s gigantima, no to ne utječe na našu popunjenost” rekao je Milenko.

Trenutno se nalaze u “periodu rupe”, što znači da je popunjenost slabija jer ljudi štede – objasnio je vozač. Tako bude uvijek nakon novogodišnjih blagdana do proljeća te između Svi Svetih i Božića, kad bude popunjeno oko 70 posto ukupnih kapaciteta. No, svejedno je zadovoljan ovogodišnjom prodajom.

O popularnosti koju je stekao nakon objave u grupi obavijestile su ga rođakinje jer on ne prati društvene mreže.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.