Posljednjih dana se našla u žiži javnosti, Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložila da se obustave projekcije na fasadi Vijećnice, navela i izuzetke

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jutros je Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice. Proteklih nekoliko dana gradonačelnica Sarajeva našla se u žiži javnosti nakon što je odbila zahtjeve Bh. povorke ponosa i Privredne komore Izraela za projekciju zastava na Vijećnici.

Jutros se Karić oglasila na zvaničnom Twitter nalogu te istaknula da je jutros Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

“Jutros sam Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora.

U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih”, navela je Karić.

Dalje je navela kako je u sklopu odluke predložila izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrđena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su:

Dan opsade Grada Sarajeva;

Dan Grada Sarajeva;

Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu;

Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;

Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

“U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti”, zaključila je.

Ovaj prijedlog stiže nakon kritika na račun gradonačelnice koja je prije nekoliko dana zabranila osvjetljenje Vijećnice u duginim bojama povodom Povorke ponosa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.