Potpisan sporazum o ukidanju viza, oglasio se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković: Sporazum s Emiratima otvara put razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i državna ministrica za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Reem Al Hashimi potpisali su sporazum o ukidanju viza. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopćeno da ovaj historijski događaj otvara put poboljšanom međusobnom razumijevanju, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između naših zemalja.

“Radujemo se budućnosti ispunjenoj zajedničkim prosperitetom i prijateljstvom. Sporazum stupa na snagu 30 dana nakon potpisivanja”, navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Kako je kazao ministar Konaković, ovaj proces je trebao ratifikaciju obje strane i stupit će na snagu za 30 dana, tačnije 7. decembra.

-Dubai i Abu Dhabi prvenstveno su veoma interesantne destinacije za brojne Bosance i Hercegovce.

Mnogi naši građani imaju svoje biznise ili sarađuju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ukidanje viznog režima značit će im mnogo.

S druge strane, građani Emirata otkrivaju BiH kao prelijepu destinaciju koju rado posjećuju – rekao je Konaković u izjavi za Fenu.

Sporazum otvara put poboljšanom međusobnom razumijevanju, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine.

Konaković će u toku posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obaviti razgovore s nekoliko visokih dužnosnika te zemlje.

Ukidanje viza podrazumijeva smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate.

Trenutna taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura.

Podsjećamo, državljani UAE su izuzeti od obaveze pribavljanja viza za putovanje u BiH odlukom Vijeća ministara od 19. januara 2015. godine.

Ukidanje viza za građane BiH je najavljeno u aprilu ove godine nakon posjete ministra vanjskih poslova UAE šeika Abdullah bin Zayed Al Nahyana Bosni i Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.