Potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović pisali visokom predstavniku Christianu Schmidtu i Marinku Čavari

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i Melika Mahmutbegović pisali su visokom predstavniku Christianu Schmidtu o kako navode potezima predsjednika Marinka Čavare kojima je diskreditovao i zakomplikovao proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Dunović i Mahmutbegović su osim pisma visokom predstavniku Christanu Schmidtu, uputili i pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.

Traže da se sukladno Ustavu FBiH održi hitan sastanak predsjednika i potpredsjednika o prijedlogu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Potpredsjednici FBiH su u pismu visokom predstavniku naveli da Čavara donoseći “Odluku o imenovanju” na press konferenciji, a ne u konsultacijama s potpredsjednicima na popisani način prekršio Ustav FBiH.

Kritikuju i što je donio “Odluku”, a ne “Prijedlog odluke”, te navodeći da će odluka objaviti u Službenom listu u potpunosti anulirao ulogu Doma naroda FBiH.

Također, navodi se i da je Čavara neprihvatanjem prijedloga potpredsjednika FBiH za sudije Ustavnog suda zaobišao njihovu ulogu.

Terete ga i da je svjesno narušio nacionalni balans sudija Ustavnog suda FBiH, te da sve navedeno znači da Čavara i dalje vrši opstrukcije bez namjere da deblokira proces imenovanja.

Problematični su i intervjui koje je Čavara obavio sa kandidatima bez prisustva potpredsjednika, za koje Dunović i Mahmubegović ističu da su u suprotnosti sa zakonskim i ustavnim procedurama.

Na kraju ističu da su ubjeđeni da visoki predstavnik i predstavnici drugih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira znaju ko je glavni i jedini krivac i kočničar procesa imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda.

Podsjećamo, predsjednik FBiH Marinko Čavara je jučer donio odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH nakon višegodišnjeg blokiranja njihovog imenovanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.