Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović otkrio detalje “iza kulisa”: “Schmidt je primjerom iz Njemačke odgovorio Lendi zašto SDA ne mora biti u vlasti”

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović danas je prepričao detalje razgovora između Refika Lende i Christiana Schmidta sa jučerašnjeg sastanka visokog predstavnika i rukovodstva FBiH.

“Ostaviti nas u ovoj fazi, a reći svima da ste nas odblokirali je diskreditacija međunarodne zajednice i OHR-a.

Na jučerašnjem razgovoru gospodin Schmidt je rekao vrlo direktno gospodinu Lendi.

Kada je gospodin Lendo pokušao da objasni da SDA ima najviše glasova dao mu je primjer iz Njemačke u kojem je rekao da je u njegovoj historiji Helmut Kohl sa svojom strankom na izborima jedne godine imao 48,6 posto glasova i na kraju je ostao u opoziciji”, rekao je Stojanović.

On je naglasi da je to njegov odgovor i Lendi, te da broj glasova na izborima ne znači vlast nego 51 posto u parlamentu koji će pratiti vladu.

“Jer bez te većine nema zakona koji nas približavaju Evropskoj uniji i koji unapređuju život u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Stojanović.

Ponovio je svoj stav da Schmidt nije reagovao na dan izbora vlada bi već bila formirana.

“Smatram da ako OHR ostavi ovu situaciju u potpunosti je sebe diskreditirao za sve naredne intervencije”, kazao je Stojanović.

Inače, u sjedištu rukvodstva Federacije BiH jučer je održan sastanak visokog predstavnika Christiana Schmidta sa rukovodstvom Federacije BiH, predsjednicom Lidijom Bradarom i potpredsjednicima Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Podsjećamo, predsjednica FBiH Lidija Bradara je donijela odluku o imenovanju novog premijera i ministara Vlade FBiH, ali sa tom odlukom nije saglastan potpredsjednik Lendo.

Prema Ustavu FBiH za imenovanje vlade potrebna je odluka predsjednika i saglasnost oba potpredsjednika.

Pogledajte šta je poručio Stojanović. Snimak je objavio Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.