Potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) “bezobraznom” nazvao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta

Visoki predstavnik u BiH danas je objavio kako je donio novu odluku o deblokadi vlasti u FBiH. Naime, nova odluka se odnosi na deblokadu imenovanja Federacije BiH, ali i na izmjenu Ustava Federacije BiH.

Pozvali smo odmah potpredsjednika FBiH, Refika Lendu (SDA) za komentar o novim Schmidtovim odlukama.

“Schmidtova jednokratna odluka u kojoj se zaobilazi moj potpis je bezobrazna. Nisam siguran da će je ljudi prihvatiti, ali vidjet cemo kako će se situacija odvijati”, kazao je Lendo kratko za N1.

Podsjetimo, Schmidt je danas na konferenciji za medije kazao kako ne djeluje u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili stranke. Dodao je kako se princip poštivanja konstitutivnih naroda mora poštivati.

“Da bi se u budućnosti spriječili slični zastoji pozivam sve stranke da se pridruže u najboljoj namjeri u pronalsku trajnog rješenja.

Poštujući i ohrabrujući ovu inicijativu poziva se također Parlament da nastavi svoju inicijativu oko izmjene Ustava kako bi se spriječili budući zastoji.

Kao što smo u ovoj zemlji naučili ne možemo se uvijek osloniti na dobru volju pa sam iz toga razloga uveo zaštitni mehanizam.

Ovaj sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja nastupit će samo ako Parlement ne postigne dogovor oko Ustavnog amandmana u roku od godinu dana”, kazao je danas Schmidt.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Konkretne odluke bit će objavljene na stranici OHR-a.

Na početku obraćanja, Schmidt je pojasnio kako je političarima ostavio dovoljno vremena da donesu određene odluke, ali da to nisu učinili.

“Znate kada vas zovem u OHR da imam važnu obavijest za vas. Dozvolite mi da prije toga kažem da vodeći princip koji slijedim je onaj princip koji je dobar za građane i ovu zemlju. Sve njene građane. Ne idem u prilog protiv bilo kojeg naroda ili stranke.

Princip uzajamnog poštovanja se mora primjenjivati. Niti jedan konstitutivni narod nije napadnut niti ga se ne poštuje”, rekao je Schmidt.

Detalje sa njegovog obraćanj čitajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.