Potpredsjednik RS Ćamil Duraković neće više da šuti: Ova nervoza i sve ovo što vidimo kod Milorada Dodika, jeste upravo zbog državne imovine i zaduženja koja su nastala ranije

Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D Federalne televizije bio je Ćamil Duraković, potpredsjednik RS. Govoreći o posljednjim dešavanjima u entitetu RS, odnosno odlukama Narodne skupštine RS, istakao je da se radi o de facto državnom udaru.

-Ovo je korak ispred svih dešavanja iako je bilo nasrtaja na integritet države i ranijim odlukama Narodne Skupštine RS.

Ono što ja mogu da radim je da ne šutim, bar da iznosimo činjenice sa terena, situaciju u tom entitetu.

Ja sam već ranije rekao da je sva ova nervoza i sve ovo što vidimo kod predsjednika SNSD-a, jeste upravo zbog državne imovine i zaduženja koja su nastala ranije. Prvi put u zadnjih 10-15 godina je kasnila plata skoro sedam dana u institucijama. To nije bila praksa ranije – kaže Duraković.

Finansijska kriza

Dodao je da javnost treba znati da je, kako kaže, ovaj entitet u finansijskoj krizi i da je plaćena tranša austrijskoj berzi u iznosu od 300 miliona KM.

-Sva ova nervoza ima za cilj da deblokira buduća zaduženja, da Dodik opstane – naveo je.

Naglasio je da je svojim aktivnostima, odnosno obilaskom građana na terenu došao do zaključka da niko nije zadovoljan, pa čak i načelnici pojedinih opština koji dolaze iz vladajućeg SNSD-a.

Duraković smatra kako je stavljanje van snage odluka Ustavnog suda BiH na jednom dijelu teritorije suverene države Bosne i Hercegovine svojevrsno uvođenje u zamrznuti konflikt.

-Mislim da je akademik Esad Duraković to najbolje objasnio – to je institucijska secesija. Ne znam šta dalje učiniti ako rušite najvišu sudsku instancu jedne države – rekao je.

Podvukao je i kako RS ne može izaći iz Bosne i Hercegovine.

-Ne znam odakle uporište njegovih izjava osim da su one teatralne i utopijske. Ustav BiH ne daje za pravo niti jednom entitetu, bez konsenzusa sva tri naroda da dođe do bilo kakve promjene Ustava ili teritorijalnog integriteta i ukoliko se u to krene onda je to poziv na rat.

Patriote ove zemlje neće se ustručavati da brane ovu zemlju jer su to jednom činili početkom 90-ih. Zasad imamo zamrznuti konflikt, jer ovo šta slijedi dalje je SIPA, pa Tužilaštvo…

Mislim da iz ovoga, ukoliko ne reaguju institucije države BiH, koje bi svojevrsno stavile na test i opoziciju u RS, a to je, zašto državni parlament dosad nije donio odluku da proglasi stanje stalnog zasjedanja – kazao je.

Retrogradna retorika

Kada je riječ o opoziciji u RS kazao je kako nisu alternativa trenutnoj retrogradnoj retorici po državu BiH.

-Njihova opoziciona politika se svodi samo na to da pokupe fotelje Milorada Dodika. A u smislu njihove retorike naspram države BiH tu nema ništa drugačije, možda bi se čak to i pojačalo – istakao je.

Kazao je i kako žali što nismo dovoljno jaka pravna država da državno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom.

-Ono je već ranije imalo prostora i osnova da privede one koje ruše ustavni poredak. Međunarodna zajednica poprilično nijemo posmatra, nema konkretnih akcija, nema sankcija – dodao je.

Duraković je istakao da u ovom trenutku imamo hendikep probosanskog političkog bloka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.