Potpredsjednik RS Ćamil Duraković: Nema mjesta gdje žive povratnici, a da ih neko nije provocirao na Badnju večer

Iako je vikend iza nas trebao proteći u duhu mira i suživota, s obzirom na to da je obilježen najradosniji pravoslavni blagdan Božić, ni ovaj put nije propuštena prilika da se zastraše povratnici Bošnjaci u ovom bh. entitetu.

U Vlasenici su bošnjački povratnici vrijeđani i provocirani, a u Potočarima kod Srebrenice je iz jednog vozila pucano prilikom prolaska božične kolone pored bošnjačkih kuća.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković kaže u razgovoru za Klix.ba da je ovaj događaj, nažalost, još samo jedan u nizu te da se isto dešava godinama unazad.

Radikalna manjina

Naglašava da je riječ o manjini radikalnih Srba koji žele zastrašiti komšije Bošnjake te da je neophodno da se nadležne institucije njima napokon pozabave.

“Ljudi se ne osjećaju lagodno, mogu reći i da su uplašeni. To je nešto što se dešava godinama unazad i na šta mi upozoravamo, a uvijek bi s druge strane rekli da smo mi koji reagujemo na takve pojave protivnici vjerskih praznika. U ovom slučaju Božić i Badnji dan su se zloupotrijebili od strane radikalnih pojedinaca koji taj praznik koriste kako bi poslali poruku svojim komšijama Bošnjacima.

Pucati iz pištolja i bacati topovske udare nema nikakvu poruku mira, blagostanja i dobrih odnosa”, naglašava Duraković.

Pita se zbog čega bi neko pred bošnjačkom kućom pucao kroz Potočare te kakva je to poruka.

“Zašto nije pucano kad dođu pred crkvu, manastir ili tamo gdje se vrše vjerski obredi?

Zašto se mora puštati muzika koja vrijeđa komšije ako želimo blagostanje? To su stvari koje se godinama unazad dešavaju, a što je najžalosnije imaju institucionalnu podršku.

Vidjeli ste načelnika i sveštenika pred policijskom stanicom, oni koji bi trebali da rade sa svojim građanima da to ne čine oni im daju podršku. Policijska stanica ih je privela tek pod pritiskom javnosti u suprotnom ne bi djelovala”, ističe Duraković.

Rad institucija

Spomenuo je i slučaj u selu Osatica u kojem žive isključivo Bošnjaci, a o kojem se u javnosti nije puno govorilo.

“Zamislite, Pošte RS-a, koje bi svim trebale svima pripadati, poklonile su porušenu poštu Pravoslavnoj crkvi i u subotu je vršena liturgija u sred bošnjačkog sela tako što je dovedena grupa radikalaca koji su bacali topovske udare i puštali nacionalističke pjesme…

To ne može biti duh tolerancije i mira.

Djeca su bila isprepadana pucanjem. Ne znam da se igdje u svijetu na takav način slavi bilo kakav vjerski praznik.

Nema mjesta gdje žive povratnici da ih neko nije provocirao na Badnju večer”, kaže Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.