Potpredsjednik RS Ćamil Duraković o govoru u UN-u: Zadovoljstvo je slušati kada Željka Cvijanović kaže “in our country”

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se povodom obraćanja članice Predsjedništva Željke Cvijanović pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija. Duraković se tim povodom obratio javnosti na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter), a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Iskren da budem, zadovoljstvo je slušati kada predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović kaže ‘in our country'”, napisao je Duraković na platformi X što u prevodu sa engleskog znači “u našoj državi” .

Podsjetimo, zasjedanje je sazvano na zahtjev Rusije – koja je kao razloge navela narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Iako se kao razlog zahtjeva za održavanje sjednice Vijeća sigurnosti ne navodi nacrt rezolucije o genocidu o Srebrenici, diplomatski izvori u New Yorku prenijeli su da je razlog zasjedanja povezan sa tim, pošto Srbija i Rusija aktivno lobiraju protiv te rezolucije.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je zatražila obraćanje, a taj zahtjev je uputila Rusija.

U obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović optužila je međunarodnu zajednicu i strane ambasadore da “zadiru u unutrašnja pitanja BiH” te optužila Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, da “nezakonito djeluje”.

Osvrnula se i na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

“Čak je i rezolucija o danu sjećanja na Srebrenicu koja se predlaže Generalnoj skupštini UN-a eklatantan primjer kako strano miješanje i nepoštovanje ustava BiH podrivaju mir i stabilnost. Nacrt rezolucije, čiji su autori pojedine zemlje i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, odražava potpuno nepoštovanje Ustava BiH i Predsjedništva BiH, koje je isključivo nadležno za formulisanje vanjske politike BiH.

O tom nacrtu rezolucije Predsjedništvo nije ni razgovaralo niti je usvojilo; štaviše, nema ni konsenzusa među našim narodima niti na bilo kom nivou vlasti o tekstu rezolucije, koji je namjerno uskraćen i skriven od javnosti. Većina vaših država zna da se ova aktivnost vodi u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, ali ste jednostavno odlučili da tu činjenicu ignorišete”, rekla je Cvijanović.

Ističe da neke članice UN-a smatraju da je ova rezolucija benigna i da predstavlja čin ljudskog saosjećanja.

“Međutim, jasno je da je namjera koja stoji iza nje sve samo ne benigna. Profesor Francis Boyle, pravni savjetnik bošnjačkih političkih lidera, prošlog petka, 26. aprila, u intervjuu jednoj sarajevskoj TV, izjavio je da nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, sve tzv. “probosanske snage” moraju da se ujedine da to iskoristite za ukidanje Republike Srpske.

Ova opasna izjava, nažalost, odražava preovlađujuću namjeru mnogih bošnjačkih političkih lidera i jasno pokazuje da je predložena rezolucija destabilizujuća za mir i stabilnost u BiH”, navodi Cvijanović.

Optužila je međunarodnu zajednicu da favorizuje “bošnjačku stranu” te je iznijela niz skandaloznih tvrdnji.

“I dok zvaničnici RS govore o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti i rješavanja svih otvorenih političkih pitanja u demokratskim institucijama, određenim prijetnjama i militarističkim izjavama zapadni ambasadori u Sarajevu nastoje da uliju strah u Srbe, a istovremeno daju nadu nekim radikalnim snagam u bošnjačkom političkom vrhu da će NATO ‘riješiti’ “problematičnu” RS tako što će je ukinuti.

Istovremeno, bošnjački zvaničnici, poput ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra bezbjednosti FBiH Rame Isaka, otvoreno prijete nasiljem i ratom. Među mnogobrojnim zapaljivim izjavama ministra Heleza, dvije su najopasnije: da stvara “rezervne” vojne snage u BiH, i poziv da se u škole u ​​BiH uvede “vojna obuka”. Ministar Isak je, s druge strane, izjavio da će “povesti 10 korpusa” kada se RS bude ukidala”, smatra Cvijanović.

Cvijanović je rekla da se ovakve prijetnje i pozive na nasilje, Schmidt i strani ambasadori rijetko osuđuju.

“Takođe treba napomenuti da aktuelna prijetnja od radikalnih islamskih terorističkih ćelija predstavlja opasnost ne samo za mir u BiH i na Zapadnom Balkanu nego i u cijeloj Evropi.

Prije samo dvije sedmice, policijske snage su u Zenici uhapsile jednu osobu koja se sumnjiči da pripada radikalnoj islamističkoj grupi u FBiH.

Lokalni mediji u BiH nedavno su objavili i da je ministar Helez odobrio da poligoni Oružanih snaga BiH u Mostaru koriste strani državljani i pojedini mještani povezani sa radikalnim vehabijskim pokretom”, navela je Cvijanović iznoseći niz neprovjerenih tvrdnji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.