Potpredsjednik RS Ćamil Duraković žestoko poručuje: “Dodik iz ‘sukoba’ sa Schmidtom ne može biti pobjednik”

Nije dugo trebalo čekati da nakon najave da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u utorak, 25. marta, nametnuti izmjene Izbornog zakona, da iz bh. entiteta RS ne dođe informacija da je pripremljen tekst entitetskog izbornog zakona, prema kome ovaj nivo vlasti neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te odluke Ustavnog suda naše zemlje, koje uređuju izbor delegata u Domu naroda BiH iz RS, te zvaničnika RS na entitetskom i lokalnom nivou.

Ne treba naglašavati da Entiteti nemaju nadležnost za provođenje izbora, a ni Ustav BiH ne pominje izbore u entitetima. Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ćamila Durakovića, potpredsjednika RS, za komentar. Duraković je kao i uvijek bio otvoren…

“Ovo je još jedna u nizu Dodikovih političkih igara koju koristi za konfrontaciju sa Visokim predstavnikom i Međunarodnom zajednicom, iako je svjestan da iz toga ne može izaći kao pobjednik”, kazao je Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, u tekstu izbornog zakona RS, koji je objavio Javni servis Radio televizija Republike Srpske, u prvom članu radne verzije, uređuje se izbor i imenovanje zastupnika Narodne skupštine RS i delegata Vijeća naroda RS, entitetskog predsjednika i potpredsjednika.

Definisan je i izbor delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, te zvaničnika u lokalnim vlastima u RS.

Davor Gjenero, ugledni hrvatski politolog i politički analitičar kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba da visoki predstavnik za BiH Chridtian Schmidt svojim odlukama koristi Bosni i Hercegovini.

Gjenero je to kazao povodom odluka koje trebaju donijeti pošteniji izborni proces u BiH.

“Koliko god bilo zamjerki na to što za razliku od svog prethodnika, diplomata Valentina Inzka, Visoki predstavnik Christian Schmidt lakše poseže za Bonskim ovlastima, čini se da svojim odlukama koristi Bosni i Hercegovini i obavlja pritisak upravo na one na koje će taj pritisak koji bi trebao dovesti do njihova odgovornijeg djelovanja, biti naročito važan u procesu pretpristupnih pregovora”, smatra Gjenero.

Bosanskohercegovačke političke klase, veli Gjenero, nisu obavile jednu od svojih zadaća, a na to ništa drugo ne upozorava tako snažno, kao kad im je Schmidt njihovu neodgovornost stavio pod nos, i odlučio napraviti posao koji oni nisu.

“Novoprobuđeni ‘suverenisti’ će lamentirati o patronatu, o kolonijalizmu, o pritisku, ali je činjenica da se pritisak obavlja na one koji ne rade svoj posao.

Šteta je, naravno, da Visoki predstavnik ima veću moć i da je njegov pritisak i vidljiviji i osjetniji, nego pritisak bosanskohercegovačkog građanskog društva na političku klasu, ali uz malo mudrosti Schmidt bi trebao potražiti saveznike upravo u toj sferi, kad je očito da iz u bosanskohercegovačkim političkim klasama zapravo nema”, kazao Gjenero.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.