Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović se oglasio, vrlo jasno ističe: “Očekujem da visoki predstavnik deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rješenjem”

SDP-ov kandidat za federalnog ministra Vojin Mijatović, inače potpredsjednik te partije, je prokomentarisao je proces formiranja vlasti na nivou Federacije BiH te je poručio da je prihvatljivo samo trajno rješenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama.

Mijatović je podsjetio da je SDP partija cijele Bosne i Hercegovine i najveća multietnička i građanska partija.

“Nama je potpuno jasno da je većina stranaka, pa i one sa kojima smo potpisali koalicioni sporazum, jednoetničkog karaktera i da im ne bi smetalo da država bude podijeljena na srpski, bošnjački i hrvatski dio”, rekao je.

On je poručio da je to neprihvatljivo te da SDP nikada neće pristati na takav scenario.

Naglasio je da će SDP tamo gdje je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka.

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koju je nametnuo 2. oktobra.

“Visoki predstavnik je svojim odlukama u izbornoj noći pogodovao isključivo SDA-u i HDZ-u, ali i malim jednoetničkim strankama koje sada svoju političku moć crpe iz domova naroda, a ne izbornog rezultata”, rekao je.

Mijatović je poručio da se nalazimo u novoj blokadi Federacije BiH i da očekuje da, ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rješenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničlim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine.

“Kadrove SDP BiH određuju isključivo organi SDP BiH i niko drugi, to je nešto što je jasno kao dan i proces koji je završen.

Znam da mnogima smeta, ali ispred SDP BiH su kandidovani građani BiH iz oba entiteta iz reda svih naroda i bit će tako na svim pozicijama, navikavajte se na to, jer to je BiH za koju se mi borimo i za koju su nam podršku na izborima dali građani BiH”, poručio je.

Mijatović je rekao da Federacija BiH mora biti hitno deblokirana i oslobođena jednoetničke politike.

“Ako smo za građansku državu cijele BiH, onda daj da to primjenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik?”, upitao je na kraju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.