Potpuni obrat situacije, Delegacija EU u BiH tvrdi: “Komesar Varhelyi se usprotivio Dodikovim planovima”

Delegacija Evropske unije, Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, oglasili su se povodom informacija da je postojao dogovor između člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelya o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Komentar Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH na navode iz članka koji je objavila Istraga.ba, prenosimo u cjelosti.

“Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine RS za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost.

Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima”, navode iz Delegacije EU.

Stav komesara Varhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo RS, dalje ističu iz Delegacije EU, jasno je izražen tokom ove posjete u njegovim izjavama za medije.

“Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva RS za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje. Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana“, ističu iz Delegacije EU.

Dalje navode da je “komesar Varhelyi pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou”.

“Iako zaključci koje je Narodna skupština RS usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije.

Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH”, zaključuju iz Delegacije EU.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.