Potpuni preokret u Sarajevu? Na Face TV burna gostovanja – Ademović: Konaković ne može donositi odluke na lokalnom nivou, referenduma će biti

Vijećnik u Općinskom vijeću Općine Centar Jasmin Ademović u intervjuu za Face TV govorio je o tome zašto su općinski vijećnici NiP-a pokrenuli inicijativu za smjenu načelnika općine Centar Srđana Mandića.

Kazao je da on definitivno nije kreator inicijative za smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

“Građani znaju da mi već dvije godine imamo problema u općini Centar. Ti problemi su eskalirali. Kada uzmemo u obzir da je 16 vijećnika potpisalo inicijativu. Devet vijećnika iz kluba Naroda i pravde je potpisalo inicijativu. Ružno je potcjenjivati sve te ljude, jer oni imaju svoj stav i integritet. Iza ovoga stoji i općinski odbor NiP-a Centar, Izvršni odbor jednoglasno, također skupština”, rekao je Ademović.

Na pitanje novinara da li je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković znao za plan da se pokrene incijativa za opoziv načelnika općine Centar Ademović je rekao da nije znao.

“Mi s njim nismo razgovarali na ovu temu prije sjednice. Nije se to tek tako desilo preko noći”, kazao je Ademović, dodavši da nezadovoljstvo traje već više od godinu dana.

Naglašava da građani trebaju da znaju da je ranije održana tematska sjednica općinskog vijeća vezana za infrastrukturu.

“Nakon što smo mi postavili određeni broj pitanja načelniku Mandiću, on je napustio sjednicu. Nije bio spreman odgovoriti ni na jedno od tih pitanja, što je bilo zaista porazno. Sedam dana nakon što smo nastavili tu sjednicu mi smo ponovo zahtjevali od načelnika da nam odgovori na pitanja, na probleme koje vide svi građani. Da je grad prljav, zapušten, da je trava zarasla, da veliki infrastrukturalni projekti se ne rade, naročito u mjesnim zajednicama gdje smo dobili veliku podršku”, rekao je Ademović.

Istakao je da je nezadovoljan radom Mandića.

“Najzaslužniji smo što je izabran za načelnika. I on je sam rekao da smo obišli sve mahale s njim, i jesmo. Zbog toga osjećamo i najveću odgovornost. Apsolutno smo nezadovoljni, izvršenje budžeta je katastrofalno u protekle dvije godine. Prenosimo po 30 miliona KM. Kao građanin mislim da je 99 posto građana nezadovoljno. Građani nas svaki dan kritikuju. Zamislite kad je trava dva metra u užoj jezgri centra”, rekao je Ademović.

Tvrdi da Mandić ne može očekivati da KJKP Park Sarajevo pokosi općinu Centar s obzirom da oni imaju 37 posto površina u Kantonu Sarajevo.

“Morate sjesti s ljudima, napraviti ugovor reći koje površine nisu u planu izdvojiti novac za to, onda bi se to pokosilo. U slučaju da to ne možete uraditi preko KJKP Park osnujete novu firmu ili to uradite preko treće firme”, kazao je Ademović.

Naglašava da Mandić ne želi realizovati niz projekata koji su pokrenuti.

“Podignete ruku za budžet, svi vijećnici to urade, zato što su projekti koje smo delegirali u samom budžetu. Kada krene realizacija on realizuje samo ono što je njemu interesantno”, rekao je Ademović.

Dodaje da pare nisu problem u Općini Centar.

“Budžet Općine Centar je oko 80 miliona KM. Kada sam rekao da je Mandić neradnik to potvrđuju i brojke. On nije u stanju potrošiti više od 50 posto budžeta. Uporedite sa drugim načelnicima, Muzurom i Efendićem, možete da vidite da to oscilira od 20 do 30 posto”, kazao je Ademović.

Naglasio je da referendum o opozivu neće koštati građane 500.000 KM, koliko je rekao Mandić, već 120.000 KM.

“Velika je to razlika u cijeni. To je problem kod gospodina Mandića, konstantno mu se cijene povećavaju”, rekao je Ademović.

U nastavku je rekao da odluka o pokretanju opoziva nije bila jednostavna.

“Ali, stojimo iza nje jer znamo koliko Srđan Mandić nije uradio. Znamo da dolazi u 11 na posao, vrlo često mamuran”; rekao je Ademović.

Dodao je da u Narodu i pravdi nema raskola, ali da predsjednik stranke Konaković ne može donositi odluke na lokalnom nivou u smislu da spriječi opoziv Mandića.

“Da je naša struktura djelovanja, naš Statut rekao da predsjednik može donositi odluke na lokalnom nivou onda bismo mi ispoštovali. Sve što je u skladu sa Statutom NiP-a mi ćemo ispoštovati. Mi možemo uvažiti ili ne uvažiti njegovo mišljenje, ali moramo donositi svoje odluke”, rekao je Ademović.

Također kazao je da je laž tvrdnja da će se kandidovati za načelnika Općine Centar, te da je siguran da će Mandić na referendumu biti opozvan.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.