Potvrđeno iz bolnice: Preminuo bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i gradonačelnik Banja Luke Živko Radišić

Posljednje Vijesti

Živko Radišić, bivši gradonačelnik Banja Luke i član Predsjedništva BiH preminuo je danas u 84. godini u Banjoj Luci u UKC RS gdje je bio hospitalizovan.

On je nakon pada bio smješten na Odjelu za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko- kliničkog centra RS, ali ga je danas oko 13.15 sati izdalo srce, potvrđeno je za Srpskainfo.

Radišić je rođen Prijedoru 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Jedno vrijeme je bio na čelu Socijalističke partije ReS dok je funkciju gradonačelnika Banja Luke obavljao od 1977. do 1982. godine.

Radišić je za vrijeme velikog zemljotresa u Banja Luci bio u vrhu banjalučke gradske vlasti te neposredno zadužen za saniranje posljedica.

Godinama nakon potresa je i kao načelnik nadgledao obnovu i kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.

Bio je član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS od oktobra 1998. do juna 1999, kao i član Predsjedništva BiH iz RS u periodu od oktobra 2000. do juna 2001.

Postao je senator RS u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Leave your vote