Potvrđena informacija: Bivši načelnik Ilidže Senaid Memić prebačen u KPZ Zenica, određen mu je jednomjesečni pritvor

Bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću određen je jednomjesečni pritvor što je ujedno bio i prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno je za Klix.ba.

Nakon što je predat u nadležnost Tužilaštva KS, ova institucija odmah je predložila jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva, zatim od opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke te prikriti dokaze.

Dežurni sudija Kantonalnog suda u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva te je Memić nakon što mu je potvrđen pritvor prebačen u Kazneno-popravni zavod u Zenici gdje će služiti mjeru jednomjesečnog pritvora.

Memić je osumnjičen zbog nezakonite gradnje zgrada i objekata na području Ilidže gdje je izdavao dozvole kao tada aktuelni načelnik Ilidže.

Bivši načelnik se tereti da je pogodovao investitorima za izgradnju objekata i parkinga zbog izmjena Regulacionog plana općine Ilidža.

Time je, prema sumnji Tužilaštva KS nanio štetu budžetu Ilidže u korist investitora i za ličnu korist.

On se također sumnjiči zbog zloupotreba prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru “Malak Group”.

Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata.

S obzirom na to da je Memić aktuelni ambasador BiH u Maleziji, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokrenuo je proces njegove smjene.

Ovo je potvrdila Bećirovićeva savjetnica za vanjsku politiku Hoda Dedić rekavši da konačnu odluku o razrješenju donosi Predsjedništvo BiH i da se očekuje da će biti realizirana na nekoj od narednih sjednica.

“Aktivnosti će se konkretizirati u narednih nekoliko sedmica. Važno je napomenuti da se taj cijeli proces vodi prema pravnim aktima”, kazala je Dedić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podržao je inicijativu svog kolege iz Predsjedništva Denisa Bećirovića za smjenu ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića koji je uhapšen zbog optužbi za zlouporebu položaja dok je bio načelnik Općine Ilidža.

“Da, podržavam! Čekamo prijedlog Bećirovića”, rekao je Komšić Feni, misleći na prijedlog za novog ambasadora u Maleziji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.