Povorka ponosa u Sarajevu: Puno više političara nego prethodnih godina, tu su i poznate ličnosti

U Sarajevu se danas održava četvrta Povorka ponosa pod sloganom “Ponosno zajedno”. Kako je ranije najavljeno organizatori očekuju od dvije do pet hiljada osoba. Povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se LGBTIQ+ osobe suočavaju.

Okupljanje je počelo do 16 do 18 sati između Historijskog i Zemaljskog muzeja. Šetnja pripadnika LGBT zajednice, aktivista i građana je krenula u 18 sati ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića te završava ispred Narodnog pozorišta na Trgu Susan Sontag. Program ispred Narodnog pozorišta je planiran u trajanju od 19 do 21 sati.

Svi saglasni, vidljivo je da je Sarajevo postalo tolerantnije, otvorenije i više prihvata LGBT osobe, ali situacija je, kažu, još uvijek daleko od idealne.

Lejla Huremović iz OO Povorke ponosa rekla je da još uvijek nisu ravnopravni zakonski i to je prva stvar na kojoj se treba raditi.

“Jako je važno da se smanji nasilje nad LGBT osobama. Nasilje je prisutno u porodicama, na ulicama, u poslovnoj sferi, bilo gdje gdje su LGBT osobe vidljive. One na neki način doživljavaju nasilje i diskriminaciju. Mi već pet godina zahtjevamo da institucija reaguju”, navela je Huremović.

Glavni cilj povorke je, naglasila je Huremović, da razbija dikriminaciju i predrasude u društvu.

“Vidljivo je da je Sarajevo postalo tolerantnije, otvorenije i prihvata više LGBT osobe, naravno još nije idealno, još uvijek postoje pojedinci koji misle da nas treba izolovati, odstraniti…”, kazala je Huremović.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kazao je, između ostalog, da najviše žele da postignu izmjene i dopune aktuelnog zakona o javnom okupljanju na nivou KS, ali isto tako i rješavanje istospolnih partnerstava na svim nivoima u BiH.

“Htjeli smo aktuelizirati i pitanje pro-aktivnog djelovanje društva, ali isto tako i političkih institucija. Očekujemo da svi koji učestvuju u donošenju političkih odluka, aktivno preuzme ulogu u zaustavljanju homofobije”, naveo je on.

Džafer Hrvat, komandir uniformisane policije Kantona Sarajevo kaže kako su procijenili sigurnosni aspekt Povorke ponosa i da su spremni da osiguraju skup.

“Imamo dovoljno policijskih službenika i dio njih je u pripravnosti. Imamo dovoljno iskustva i možemo osigurati ovakve manifestacije”, rekao je Hrvat za N1 i dodao kako će policija regulisati saobraćaj i etapno ga puštati u promet kako bi građanima Sarajeva olakšali kretanje.

Četvrtoj povorci ponosa u Sarajevu pridružile su se brojne javne ličnosti iz političkog, kulturnog i diplomatskog života u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine puno je više političara. Između ostalih, danas su LGBT osobe podržale i pridružili se povorci ponosa – Nihad Uk, premijer Kantona Sarajeva, Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH, Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, zastupnik u Predstavničkom domu federalnog parlamenta Damir Nikšić…

Tu je i profesor sa Fakulteta politčkih nauka Asim Mujić, analitičar Adnan Huskić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, te bh. alpinista Tomislav Cvitanušić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.