in , ,

Poziv SAD-u, EU i UN-u da uvedu sankcije Izraelu

HRW navodi da postoji sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima

Human Rights Watch je pozvao SAD-u, EU i UN-u da uvede sankcije Izraelu, a razlog je apartheid koji ova država vrši nad Palestincima.

U novom izvještaju, koji se sastoji od 213 stranica, pod nazivom “Prekoračen prag: Izraelske vlasti i aparthejd i zločini progona”, HRW je objavio da izraelske vlasti provode režim apartheida. Zasnovan na rasnoj segregaciji protiv Palestinaca.

Navedeno je i da je Izrael dao povlastice Jevrejima u većini okupiranih palestinskih teritorija. Uključujući Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Pojas Gaze.

U izvještaju je objavljeno da je vlada iz Tel Aviva 54 godine omogućavala transfer jevrejskih doseljenika na okupirano palestinsko područje.

Sankcije Izraelu

HRW navodi da postoji sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju Izraelaca nad Palestincima.

Zaključili su da Izrael sistematski tlači Palestince. Na način da pribjegava nehumanim praksama.

U izvještaju su naveli da bi Izrael trebao okončati svoj režim apartheida. Diskriminatornu politiku prema Palestincima. I poštivati ​​prava Palestinaca. Ukinuti zabranu ulaska i izlaska palestinskog naroda u Gazu i Zapadnu obalu.

Pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena. Američki Kongres. Kao i zemlje Evropske unije da reaguju na apartheid.

Ujedinjenim nacijama je preporučeno da formiraju međunarodnu komisiju za istraživanje pritisaka i diskriminacije. Da uvedu sankcije. Uključujući i mjere za zamrzavanje njihove imovine. I izricanje zabrane putovanja izraelskim zvaničnicima umiješanim u ove zločine.

Edin Jabandžić iz tešanjskog Madija izrazio zabrinutost: “Strahujemo da smrznuto meso za preradu može da završi u prodaji kao svježe, a to je zakonom zabranjeno!”

Nešić pokazuje pravo lice: “BiH ne osjećam svojom domovinom, podržao bih Dodika kada bi s iskrenim namjerama raspisao referendum o otcjepljenju…“