“Pozivam da se iz BiH, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije otvoreno upita Vučića da pobroji ‘igrače’ koji imaju interes u destabilizaciji Zapadnog Balkana”

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uputio je danas poziv srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da otkrije imena “igrača” koji imaju interes u destabilizaciji Zapadnog Balkana.

Vučić je u intervjuu za Financial Times istakao da “mnogo igrača” ima interes u destabilizaciji Zapadnog Balkana, ali da je on liderima EU rekao da će Srbija pokušati da održi mir u regionu.

“Pozivam da se iz BiH, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije otvoreno upita Vučića da pobroji ‘igrače’ koji imaju interes u destabilizaciji Zapadnog Balkana”, poručio je Mehmedović na početku svoje reakcije.

Ocijenio je kako Vučić “kupuje kinesko oružje na evropskom tlu, a navodno hoće u EU”…

“Ne želi uvesti sankcije aagresoru koji krši međunarodno pravo, a poziva se na to u slučaju Kosova. Njegov ministar odbrane Nebojša Stefanović javno poručuje da Srbija želi imati najsnažniju vojsku u regiji. Pa čin destabilizacije je i to što Srbija želi imati najsnažniju vojsku u regiji.

Imala je tu najjaču vojsku u regiji i 1991. pa smo vidjeli kako je završilo”, zaključio je državni zastupnik.

Vučić je u intervjuu za Financial Times također kazao kako je od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika zatražio da ne formira vojsku RS, što je lider SNSD-a prihvatio.

Reakcije iz Amerike

Podsjećamo, reakcije na Vučićeve izjave stigle su i iz Amerike.

“Pero je moćno, ali nije svemoguće”, navodi u uvodu Twitter analize aktuelnog stanja na Zapadnom Balkanu bh. novinar s američkom adresom Erol Avdović.

“Ne volim rat niti paradiranje opakim patriotizmom uz zveckanje oružjem. Ali jedan sam od onih koji bi svim legalnim sredstvima branio svoj dom i svoju porodicu. I na način kako to najbolje znam. Prvo olovkom i zakonom. Na sreću najviše nas je takvih u Bosni.

Možda i globalno.

No, u teškim vremenima valja se ipak prisjetiti pomalo cinične i tačne primjedbe koju je izrekao američki general Doaglas MacArthur: “Ko god kaže da je pero moćnije od mača očito nema iskustva sa automatskim oružjem”. To važi i za Javeline i Bayraktare. Nikad nam ne trebali”, ističe Avdović.

Dodaje da sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ostali razumiju da ta ogromna vojna limiraija koju dobija od Rusa i Kineza ima puno manje šanse ne samo zbog hrabrog srca bosanskog otpora već i radi NATO projektila što zaustavljaju Rusiju u Ukrajini, RS se neće tretirati kao ratni plijen u Beogradu.

“Bayraktari i Javelini dolaze u prave ruke za Oružane snage BiH, Armiju koja za razliku od oružanih snaga svojih komšija jedina nije učestvovala u agresiji na treće zemlje.

Nijedan bosanskohercegovački vojnik nije ratovao na teritoriji Srbije i Hrvatske.

I zato (samo) NATO Bosnu spašava. Žao mi je što i ovo moram reći, jer Bosna nije zaslužila ovaj rašomon: Gledam Milorada Dodika – što više ispaljenih ruskih raketa po ukrajinskim gradovima, što više haosa i ruševina, praha i pepela u toj zemlji, to su veća njegova očekivanja za politički opstanak po svaku cjenu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.