Poznati bh. novinar Ivica Puljić direktno iz Washingtona nakon američkih sankcija zvaničnicima RS: “Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionirane i njihove jatake”

“Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionirane i njihove jatake”, naveo je poznati bh. novinar i dugogodišnji dopisnik iz Washingtona. Poznati bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić komentirao uvođenje novih sankcija političarima na vlasti u Republici Srpskoj.

“Ljudi na Balkanu potcjenjuje američke sankcije zaboravljajući da se mnogo više toga odvija iza, a ne ispred zavjese.

Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionirane i njihove jatake.

Sankcije imaju dugotrajne posljedice i treba im vremena da postignu učinak”, naveo je Puljić.

Prethodno je naveo kako su sankcije uvedene Željki Cvijanović, (Predsjedništvo BiH), predsjedavajućem NSRS-a Nenadu Stevandiću, premijeru RS-a Radovanu Viškoviću, te ministru pravde RS-a Milošu Bukejloviću – sve zbog podrivanja Daytona.

“Sada mogu zaboraviti da će dobiti novac i od koga”, istakao je Puljić.

-Što tražili to dobili, poručio je Puljić.

Podsjetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija – Stevandiću, Viškoviću, Cvijanović i Bukejloviću.

Odluku je komentirao i State Department, naglasivši da su sankcionirani zvaničnici koji su omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RSNS) koji podriva Ustav BiH.

-Predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD-a, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija.

Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller .

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.

-Sankcije se temelje na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koja smo uveli za promicanje odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana.

Nastavit ćemo podržavati građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.