Poznato i vrijeme: Uprkos Dodikovim protivljenjima, Komšić se pred UN-om obraća u 17.00 sati

Posljednje Vijesti

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas će se obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Komšić će u nastavku sjednice biti prvi govornik, a njegovo obraćanje je planirano u 17:00 sati po našem vremenu.

Iz Demokratske fronte na Twitteru su objavili i direktan link putem kojeg će se moći pratiti Komšićev govor, a važno je istaći da se predsjedavajući Predsjedništva BiH već susreo sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom kojeg je upoznao sa trenutnom situacijom u BiH, a osim toga, razgovarao je i sa drugim svjetskim državnicima.

Iako je Komšićev odlazak u New York izazvao burnu reakciju Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH koji je kazao da je time prekršen Ustav te da je riječ o samovoljnoj posjeti jer nema pristanka Predsjedništva.

On je zatim uputio i pismo Guterresu te svim ostalim članicama UN-a kako bi spriječio Komšićevo obraćanje.

Na konferenciji za medije koju je prije nekoliko dana održao tim povodom, istakao je da će Guterres, ukoliko dozvoli Komšićevo obraćanje “zabiti jedan od eksera u mrtvački kovčeg BiH”.

“Ako se desi da generalni sekretar izignoriše ovo što je navedeno u pismu onda to govori da se najviši vrh UN-a upetljao u rasturanje Bosne i Hercegovine jer je time ignorisao Ustav i proceduru BiH”, poručio je tada Dodik.

Ipak, uprkos njegovim nastojanjima, Komšić će danas govoriti pred Generalnom skupštinom UN-a.

Leave your vote