Poznato jezero u BiH poprimilo jezivi izgled: Stručnjak kaže da se očekuje i pomor ribe

Jablaničko jezero poprimilo jezivi izgled i izazvalo zabrinutost mještana i ekologa koji već nekoliko godina ukazuju na neobične pojave koje iz godine u godinu poprimaju dramatičnije razmjere, te bude strah ekologa od onoga što bi moglo biti u konačnici. Dramatične prizore Jablaničkoj jezera na društvenim mrežama je podijelilo Udruženja “Zeleni Neretva Konjic”, te upozorilo na ugroženo stanje zagađenog Jablaničkog jezera, što je izazvalo brojne reakcije.

Ispuštanje fosfora

Iz ovog udruženja navode kako je razlog zagađenja cvjetanje algi izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata, što je potvrdio i šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” Sanel Riđanović.

“Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji obično se nalazi u deterdžentima, i jasno je da spostoji izvor fosfora koji od nekuda dolazi i to pospješuje cvjetanje algi. Ja sam prije dvije godine upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja.

Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili je uzročnik neka fabrika, ne znam, ali je sigurno da se izbor mora naći kako posljedice ne bi bile nesagledive. Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer faktički te alge apsorbuju kisik i automatski u toj vodi nema dovoljno kisika, tako da uskoro se može očekivati pomor riba”, rekao je Riđanović za Klix.ba.

Pored toga kako je naglasio, ide i turistička sezona, kad bi po njegovim riječima trebalo zabraniti kupanje, jer kako ističe, cvjetanje algi između ostalog će stvoriti i veliki koncentraciju bakterija, što može biti pogubno za kupače.

Uzeti uzorci

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora kažu da su zaprimili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode upućuju na pojavu cvjetanja algi kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

“Organiziran je terenski obilazak i uzimanje uzoraka. Terenskim obilaskom je utvrđeno kako nema promjena boje izgleda rijeke Neretve na području grada Konjica. Obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve pojave se mogu očekivati i u narednom periodu”, navode iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora.

Cvjetanja algi, kako podjećaju, inače predstavljaju prirodnu pojavu, međutim, ubrzana eutrofikacija uslijed prisutnih kumulativnih pritisaka od svih ljudskih aktivnosti i klimatske promjene dovode do učestale pojave i povećanja intenziteta cvjetanja.

Daljnji intenzitet pojave će najviše zavisiti o klimatskim uslovima, a Agencija kako ističu nastavlja pratiti stanje na terenu i informirati javnost putem službene internet stranice.

Pogledajte fotografije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.