Pratili ga devet mjeseci: U Argentini uhapšen opasni kriminalac iz BiH: Švercovao kokain sa likom Al Caponea

Božidar Božo Ratković iz Trebinja, uhapšen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Na paketima kokaina pronađene su slike čuvenog kriminalca Al Caponea i meksičkog narko-bossa Nemecija Ruben Osegvere Servantes, zvanog El Mencho.

Kako prenosi lokalni argentinski portal TN.com.ar, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobjegne u Boliviju. Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom saradniku, navodno državljaninu Srbije, Draganu R, pripadnicima klana, ali i advokatu.

“Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana.

Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija”, prenosi taj medij.

“Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci.

U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Kaponea i El Mencha, šefa meksičkog kartela.”

“Čovjek sa 1.000 lica i identiteta”

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplijenjen 2008. godine u Amazoniji.

Istražitelji su tada saznali da je Božidar Ratković rođen 6. januara 1966. godine na Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. oktobar 1968. godine, sa pasošem broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje, prenose mediji.

“Kad je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednom zatvoru, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je stvarno ime Božidar Ratković.”

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vrijeme stanovao u luksuznoj vili, vozio je najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze sa evropskom mafijom. U posljednjem hapšenju Ratković je koristio ime Jefferson Do Carmo Perreira.

Akcija u kojoj je Ratković sa osam saučesnika uhapšen nazvana je “Istočna obećanja”.

“Ratkoviću su lisice na ruke stavljene u kamionu kojim je pokušavao da pređe granicu s Bolivijom, dok je Dragan R. uhapšen u jednoj vili”, navode mediji.

Osim kokaina, zaplijenjeno je i 1,2 kilograma marihuane i 575 pupoljaka, 312.882 dolara, 1.091.285 pezosa, četiri kamiona, dva automobila, motocikl, kvad, oružje, mobilni telefoni… Interesantno je da je pronađen i poster Al Paćina iz filma “Scarface”, u kome on glumi narko-bosa.

Robijao ranije zbog droge

Ratković, kako prenose argentinski mediji, dobro je poznat policiji, a robijao je i ranije.

“On je navodno učestvovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a spekuliše se da je bio pripadnik obavještajnih službi. Optužen je zbog ubistva italijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici, a traže ga italijansko i brazilsko pravosuđe.

U Argentini je robijao četiri godine zbog šverca narkotika, a špekuliše se i da je ovdje imao jake veze s lokalnim trgovcima, ali i izvijesnom Kolumbijkom Monikom Lilijanom Gutijeres Valensijom”, navode mediji.

“Bosanski narko-boss”, kako su ga prozvali, s robije je izašao u jeku pandemije koronavirusa, 2020. godine.

“Tada je napravio baze u Boliviji i Brazilu, a da bi putovao po Južnoj Americi, koristio je lažni brazilski pasoš.

Zbog toga službe nisu mogle da mu uđu u trag, ali su zato registrovale njegovu desnu ruku Dragana R”, pišu mediji.

Brazil i Argentina

Kako mediji navode, baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Evropu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florianopolisu.

“Oni su teretnim ili turističkim brodovima kokain koji su nabavljali u Boliviji slali u Evropu i Južnu Afriku”, pišu mediji.

Misteriozni Tito izmiče policiji

Na čelu balkanskog kartela, jedne od najvećih narko-bandi, nalazi se misteriozni Edin Gačanin, zvani Tito, poreklom također iz Bosne i Hercegovine, koji navodno poslom rukovodi iz Dubaija.

Proteklih godina zbog pripadnosti balkanskom kartelu uhapšeno je više srbijanskih državljana, a u velikoj akciji “Musala”, koja je prošle godine sprovedena u Evropi, lisice na ruke stavljene su i pripadnicima kavačkog klana koji su sarađivali s Titom.

“Balkanski kartel poslednjih godina ostao je bez više pošiljki i pretrpio je ogromne gubitke.

U istragu koja se vodi protiv ove međunarodne organizacije, čiji su pripadnici uglavnom državljani bivših jugoslovenskih zemalja, uključena je i američka DEA, ali do Tita zasad niko nije uspio da dođe”, navodi izvor.

Opisujući Gačanina, mediji su naveli da je riječ o bivšem bokseru, starom između 45 i 55 godina, piše Blic.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.