Pratite UŽIVO Konakovićevo obraćanje povodom policijske akcije protiv saradnika Edina Gačanina Tita

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obraća se danas povodom međunarodne policijske akcije “Black Tie 2” koja je provedena u BiH, a usmjerena je, kako je ranije navedeno iz EUROPOL-a protiv najbližih saradnika šefa narkokartela Edina Gačanina Tita.

Podsjećamo, prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija.

Od svih uhapšenih, samo troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži 15 osoba od 18 za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Osim njega, jednomjesečno zadržavanje je određeno i uposlenici Zeničke bolnice Aidi Halać i Sanchezu Jukiću.

Među 15 osoba za koje je zatražen pritvor, sedmorica su izašla uz određene mjere ograničenja, a to su Gordan Memija, Haris Behram, Tarik Zulović, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Emir Sarić i Smail Šikalo, dok za ostale nisu određene nikakve mjere.

Mjere koje moraju poštovati uključuju zabranu putovanja, koja se odnosi samo na Gordana Memiju, i zabranu sastajanja s određenim osobama, prema članu 126. a stavu 1. tački c Zakona o krivičnom postupku, što važi za svih sedam.

Tužilaštvo nije tražilo pritvor za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Armina Alomerovića i Adnu Helić, pa su oni već ranije pušteni na slobodu, dok su preostali za koje je odbijen prijedlog pritvora izašli jutros. Ova grupa je također dobila mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, putovanja van države te im su oduzete putne isprave.

Na slobodu su, bez ikakvih mjera zabrane, pušteni direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović te trojica pripadnika FUP-a Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.

Gledajte obraćanje uživo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.